فشار فروش در بازار مسکن افزایش یافت/جدول

گروه اقتصادی: بازار مسکن شهر تهران با رشد حدود ۱.۵ برابری عرضه نسبت به دو هفته قبل مواجه شده که می‌تواند نشان‌دهنده تحلیل فروشندگان مبنی بر رسیدن به قله قیمتی باشد.به گزارش ایسنا، مالکانی که تا چند هفته قبل در تردید برای عرضه املاک خود به سر می‌بردند زمان فعلی را مقطع خروج از بازار […]

گروه اقتصادی: بازار مسکن شهر تهران با رشد حدود ۱.۵ برابری عرضه نسبت به دو هفته قبل مواجه شده که می‌تواند نشان‌دهنده تحلیل فروشندگان مبنی بر رسیدن به قله قیمتی باشد.به گزارش ایسنا، مالکانی که تا چند هفته قبل در تردید برای عرضه املاک خود به سر می‌بردند زمان فعلی را مقطع خروج از بازار مسکن می‌دانند. از هفته پایانی اردیبهشت به بعد حجم عرضه در بازار مسکن ۴۶ درصد افزایش یافته و قیمتهای پیشنهادی ۱۰ درصد کاهش پیدا کرده است.

سامانه کیلید درصد تغییرات تعداد آگهی‌های هفته اول خرداد و هفته آخر اردیبهشت را بررسی کرده که نشان می‌دهد تمایل برای فروش مسکن در تهران نسبت به دو هفته قبل از آن ۴۶ درصد رشد داشته است. حجم عرضه در مناطق جنوبی در مقایسه با نقاط شمالی از رشد بیشتری برخوردار بوده است. به طوری که در بعضی مناطق مثل منطقه ۱۴ تمایل برای فروش ۲۱۴ درصد، منطقه ۲۲ بالغ بر ۱۹۶ درصد، منطقه ۱۳ به میزان ۱۹۱ درصد و منطقه ۱۲ بالغ بر ۱۶۰ درصد رشد نشان می‌دهد.

در مناطق ۱ تا ۶ نیز تعداد آگهی‌های ثبت شده به ترتیب ۶، ۲۷، ۱۳، ۱۰۴، ۲۰ و ۴۶ درصد افزایش یافته است.
درصد تغییرات قیمت متر مربع آگهی‌های هفته اول خرداد و هفته آخر اردیبهشت نسبت به دو هفته قبل از آن هم از کاهش ۱۰ درصدی قیمتهای پیشنهادی حکایت دارد. شاخص قیمت کل نیز نشان می دهد که نرخهای پیشنهادی برای واحدهای مسکونی ۱۳ درصد کاهش یافته است.بر اساس آمار مذکور، میانگین قیمت پیشنهادی هر متر مربع واحد مسکونی شهر تهران طی دو هفته از ۴۹.۴ میلیون تومان به ۴۴.۴ میلیون تومان کاهش یافته است. قیمت کل هم که تا پیش از این ۶.۸ میلیارد تومان بوده به ۵.۹ میلیارد تومان رسیده است.

بیشترین افت قیمت هر متر مربع به ترتیب در مناطق ۱۰، ۴، ۵، ۲۲ و ۹ دیده می‌شود. نکته قابل توجه اینکه مناطق ۱۰، ۴ و ۵ در اردیبهشت ماه امسال به ترتیب رتبه‌های دوم، سوم و اول را در تعداد معاملات شهر تهران به خود اختصاص دادند.این شاخص بر اساس میانگین وزن‌دار ارایه شده و تعداد معاملات مناطق در فرمول کیلید لحاظ می‌شود. به طور مثال ممکن است شاخص قیمت در یک منطقه که تعداد آگهی‌های آن اندک است با رشد قابل توجهی مواجه باشد. بنابراین در محاسبه شاخص کل، سهم کمتری به منطقه مورد نظر اختصاص می‌یابد و تاثیر پایین‌تری در آمار نسبت به یک منطقه پرآگهی خواهد داشت.

از طرف دیگر قیمتهای پیشنهادی در مواردی بیش از ۳۰ درصد بالاتر از نرخهای قطعی است. به طور مثال در حالی که قیمت هر متر مربع مسکن در منطقه ۱ بر اساس معاملات اردیبهشت ماه ۶۰ میلیون تومان اعلام شده، نرخهای پیشنهادی ۷۹ میلیون تومان است. در منطقه ۲ قیمت قطعی ۴۵.۸ میلیون تومان و نرخهای پیشنهادی ۶۴ میلیون تومان در هر متر مربع است. این نشان می‌دهد که عمده معاملات در واحدهای دارای قیمت مناسب انجام می‌شود.

غلبه انتظارات کاهشی در بازار مسکن شهر تهران ناشی از در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰، امیدواری به احیای برجام و ثبات بازارهای موازی به رکود معاملات ملک منجر شده است. اردیبهشت امسال فقط ۳ هزار و ۹۳۸ فقره معامله مسکن در شهر تهران منعقد شد که از افت ۶۵ درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل حکایت دارد. در دو ماهه ابتدای امسال نیز معاملات نسبت به سال قبل ۵۲ درصد کاهش یافته است.
بررسیهای میدانی از دفاتر مشاور املاک نشان می‌دهد هرچه به زمان انتخابات نزدیک‌تر می‌شویم بر حجم عرضه افزوده و از حجم تقاضا کاسته می‌شود. برخی واسطه‌های ملکی عنوان می‌کنند که در ۱۲ روز ابتدای خردادماه حتی یک قرارداد خرید و فروش نیز منعقد نکرده‌اند. البته تحرکاتی به منظور آگهی از وضعیت بازار دیده می‌شود اما به عقد قرارداد نمی‌انجامد. بازار در حالت کلی آرام است و فعلا هیچ نوع نگرش تورمی وجود ندارد.