۴۰درصد مرگ های سرطانی قابل پیشگیری هستند

گروه جامعه:معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران، گفت: بیش از ۴۰ درصد مرگ‌های سرطانی، با تغییر سبک زندگی و اجتناب از عوامل خطر اصلی، قابل پیشگیری هستند. علیرضا اولیایی منش، در پیامی به مناسبت هفته پیشگیری از سرطان، عنوان داشت: سرطان‌ها از جمله عوامل اصلی بیماری‌ها و مرگ و میر در جهان هستند و در […]

گروه جامعه:معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران، گفت: بیش از ۴۰ درصد مرگ‌های سرطانی، با تغییر سبک زندگی و اجتناب از عوامل خطر اصلی، قابل پیشگیری هستند. علیرضا اولیایی منش، در پیامی به مناسبت هفته پیشگیری از سرطان، عنوان داشت: سرطان‌ها از جمله عوامل اصلی بیماری‌ها و مرگ و میر در جهان هستند و در سال ۲۰۱۹ حدود ۲۴ میلیون مورد جدید و ۱۰ میلیون مرگ ناشی از سرطان در جهان گزارش شده است.
 

در سال ۲۰۱۹ پنج مورد از شایع‌ترین موارد سرطان در بین مردان عبارت بوده اند از: پروستات، روده بزرگ، مثانه، ریه و معده و پنج مورد از شایع‌ترین موارد سرطان در بین زنان را سرطان‌های پستان، روده بزرگ، رحم، دهانه رحم و لوسمی تشکیل می‌دادند.حدود ۶۵ درصد از مرگ‌های ناشی از سرطان ریه بدلیل مصرف سیگار است. عفونت‌های ویروسی ایجاد کننده سرطان همانند HCV,HBV,HPV ( هپاتیت‌های ویروسی نوع A,B و پاپیلوما ویروس) مسئول حدود ۲۰ درصد مرگ ناشی از سرطان در کشورهای با درآمد کم و متوسط هستند.

با افزایش امید به زندگی و افزایش درصد سالمندی در جمعیت کشور انتظار می‌رود موارد بروز سرطان در دهه آینده به دو برابر فعلی افزایش یابد.از مهم ترین و شایع‌ترین سرطان‌ها در ایران می‌توان به سرطان پوست، پستان در زنان، پروستات در مردان و روده بزرگ در هر دو جنس اشاره کرد.

مهم ترین دلایل افزایش بروز سرطان در ایران و جهان، افزایش امید به زندگی و افزایش تعداد سالمندان، تحولات اقتصادی، صنعتی شدن جوامع باعث تغییراتی در شیوه زندگی شامل افزایش مصرف دخانیات، رژیم غذایی ناسالم (به ویژه مصرف کم میوه و سبزیجات، غذاهای چرب و پرکالری)، کم تحرکی، افزایش وزن شده و طی همه گیری کووید ۱۹ هر روز به شمار افراد چاق و دارای اضافه وزن افزوده شده است.

نکته مهم این است که بیش از ۴۰ درصد مرگ‌های ناشی از سرطان، با تغییر سبک زندگی و اجتناب از عوامل خطر اصلی، قابل پیشگیری هستند.مهم‌ترین عوامل خطرساز قابل پیشگیری از سرطان عبارت‌اند از: مصرف سیگار، افزایش وزن و چاقی، رژیم غذایی نادرست شامل مصرف زیاد نمک و گوشت قرمز و چربی و مصرف کم میوه و سبزی‌ها، کم‌تحرکی، برخی عفونت‌های ویروسی و مزمن مثل ایدز، هپاتیت B، C، HPV که در ایجاد سرطان‌های کبد، سرویکس، لنفوم و … دخیل است، دودهای داخل منزل ناشی از احتراق ناقص سوخت‌های جامد، اشعه‌های مضر و غیر یونیزان خورشید(uv)، آلودگی هوا
با توجه به روند افزایشی موارد ابتلا به سرطان، برنامه‌ریزی به منظور کنترل سرطان با محورهای پیشگیری، تشخیص زود هنگام، تشخیص و درمان صحیح و مراقبت‌های تسکینی ضروری به نظر می‌رسد.

پویش ملی مبارزه با سرطان از هشتم تا پانزدهم بهمن، با هدف تلاش برای حفظ جان انسان‌ها از میلیون‌ها مرگ و میر قابل پیشگیری به واسطه بروز انوع سرطان و با شعار «فاصله‌ها را کم کنیم» اجرا خواهد شد.پویش ملی مبارزه با سرطان فرصتی است تا با اجرای برنامه‌های آموزشی، ترویجی و غربالگری در سطوح بهداشتی بتوانیم گام موثری در راستای کنترل این بیماری برداریم.لذا از همه افراد، خانواده‌ها، سازمان‌های دولتی و غیر دولتی و مردم نهاد، دعوت می‌کنیم به این پویش بپیوندند و با رعایت سبک زندگی سالم از سرطان پیشگیری کنند و چنانچه خود و اطرافیان ایشان به سرطان مبتلا هستند نیز با مراقبت و امیدواری از صدمات ناشی از آن بکاهند و مسیر بهبودی را هموار کنند.

روز شمار هفته ملی مبارزه با سرطان
۸ بهمن ۱۴۰۰: پیشگیری از سرطان با شیوه زندگی
۹ بهمن ۱۴۰۰: پیشگیری از سرطان با محیط سالم
۱۰ بهمن ۱۴۰۰: سرطان و اهمیت تشخیص زودهنگام آن
۱۱ بهمن ۱۴۰۰: سرطان و بهبود کیفیت زندگی بیماران و خانواده ها
۱۲ بهمن ۱۴۰۰: سرطان و جایگاه نهادهای دولتی و حاکمیتی
۱۳ بهمن ۱۴۰۰: سرطان و نقش زنان و خانواده در مدیریت آن
۱۴ بهمن ۱۴۰۰: سرطان و نقش سازمان های مردم نهاد و خیریه
۱۵ بهمن ۱۴۰۰: مدیریت سرطان در کودکان و جوانان