چه تمهیداتی برای کسب و کارها در نظر گرفته شد؟

گروه اقتصادی: با شیوع مجدد بیماری کرونا در کشور، ۱۶۹ شهر کشور در وضع قرمز و ۱۶۶ شهر در وضع نارنجی قرار دارند و مجموع بیماران کووید-۱۹ در کشور به ۳ میلیون و ۵۲۳ هزار و ۲۶۳ نفر رسیده است. از همین رو، ستاد ملی مقابله با کرونا تصمیمی مبنی بر تشدید اعمال محدودیت‌ها در […]

گروه اقتصادی: با شیوع مجدد بیماری کرونا در کشور، ۱۶۹ شهر کشور در وضع قرمز و ۱۶۶ شهر در وضع نارنجی قرار دارند و مجموع بیماران کووید-۱۹ در کشور به ۳ میلیون و ۵۲۳ هزار و ۲۶۳ نفر رسیده است. از همین رو، ستاد ملی مقابله با کرونا تصمیمی مبنی بر تشدید اعمال محدودیت‌ها در شهر‌های قرمز گرفته است.بر این اساس، تمامی ادارات استان‌های تهران و استان البرز  از فردا سه شنبه ۲۹ تیرماه تا روز یکشنبه هفته آینده (سوم مرداد ماه) تعطیل خواهد بود. 

این تعطیلی‌ها در حالی است که علاوه بر اقتصاد کلان کشور، اصناف و کسبه نیز به شدت از زمان شیوع بیماری کرونا، در اثر این تعطیلی‌های ضروری و ناگهانی، آسیب دیده‌اند و از سوی دیگر، سازوکار موثری برای جلوگیری از آسیب بیشتر به آن‌ها در نظر گرفته نشده است.قاسم نوده فراهانی رئیس اتاق اصناف تهران  در این زمینه اظهار کرد: طبق مصوبه دولت، تمام شهر‌های استان‌های تهران و البرز از روز آینده (سه‌شنبه) به مدت ۶ روز یعنی تا روز یکشنبه تعطیل می‌شوند. از زمانی که تهران به رنگ قرمز کرونایی درآمده، بازار تهران تعطیل بوده است.
او افزود: بعضا به دلیل فعالیت بانک‌ها کسبه بازار مجبور به فعالیت بودند، اما در این ۶ روز که تعطیل رسمی اعلام شده، بازار‌های تهران نیز تعطیل خواهند شد. امیدواریم بانک‌ها نیز در این ایام تعطیل اعلام شوند که بازاریان با خیال راحت واحد‌های صنفی خود را تعطیل کنند.

بانک‌های تهران و البرز تعطیل شدند
به دلیل این نگرانی اصناف و کسبه و به منظور اجرایی شدن دستورات ستاد ملی مقابله با کرونا، بانک‌ها و بازار سرمایه نیز به حالت تعطیلی در آمدند.علیرضا قیطاسی دبیر شورای هماهنگی بانک‌های دولتی و نیمه‌دولتی  در پاسخ به این پرسش که آیا بانک‌ها نیز شامل تعطیلی ۶ روزه می‌شوند؟ اظهار کرد: از روز سه شنبه ۲۹ تیر تا یکشنبه سوم مرداد در استان‌های تهران و البرز بانک‌ها تعطیل هستند.او در ادامه بیان کرد: ادارات مرکزی پشتیبان برای سایر استان‌ها نیز حداقل کادر کشیک را دارند و پشتیبانی برای سایر کشور انجام می‌شود. خدمات غیر حضوری نیز آمادگی شبانه روزی دارند و سرویس مناسب را ارائه می‌دهند.

بانک‌های شهرستان‌ها فعال هستند/ بورس هم تعطیل شد
محمدرضا جمشیدی دبیر کل کانون بانک‌ها و موسسات اعتباری خصوصی نیز  در پاسخ به تعطیلی ۶ روزه بانک‌ها اظهار کرد: بانک‌های شهرستان‌های کشور تعطیل نیستند و در حال تصمیم گیری درباره نحوه ارتباط بانک‌های شهرستان‌ها با مراکز در تهران هستیم.همچنین طبق پیگیری‌های صورت گرفته از شورای هماهنگی بانک‌ها با توجه به تعطیلی بانک‌ها در استان تهران و البرز، تمام معاملات بورس نیز از روز سه شنبه ۲۹ تیر ماه تا روز یکشنبه ۳ مرداد ماه تعطیل است.

ناهماهنگی‌هایی که مانع از ضرر بیشتر به اقتصاد می‌شود
با وجود این که اعلام این خبر تعطیلی، ناگهانی بود و بسیاری از برنامه ریزی‌های فعالان اقتصادی را به هم ریخت و هر ساعت از تعطیلی اصناف و دستگاه‌های اجرایی مانند بانک‌ها، سبب ضرر‌های هنگفت به اقتصاد کشور می‌شود، اما همچنان ضعف هماهنگی میان دستگاه‌های اجرایی برای کنترل شیوع ویروس کووید-۱۹،  مانع جلوگیری از این ضرر می‌شود.به محض انتشار خبر تعطیلی استان‌های تهران و البرز، شاهد تکمیل شدن ظرفیت تمامی ناوگان حمل و نقلی از جمله اتوبوس، قطار و هواپیما بودیم.این در حالی است که طبق پیگیری‌های صورت گرفته هیچ کدام از ناوگان حمل و نقلی از جمله بخش هوایی، جاده‌ای و ریلی مصوبه‌ای از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا مبنی بر کاهش و یا توقف فعالیت‌ها دریافت نکرده‌اند و فعالیت حوزه حمل و نقل عمومی کشور همانند روز‌های قبل است.

همچنین گزارش‌های میدانی نشان می‌دهد که هم اکنون ظرفیت بسیاری از مسیر‌ها از جمله مشهد، تبریز و کیش در همان دقایق اولیه پس از اعلام خبر تعطیلی تهران و البرز تکمیل شده و هیچ بلیتی هم برای سایر روز‌های تعطیل پیدا نمی‌شود!

موضوع مهم این است که متاسفانه افراد با وجود این که مدت هاست از آن‌ها درخواست می‌شود برای پایان دادن به این بیماری مهلک جسمی و اقتصادی همکاری کنند، اما متاسفانه به محض دریافت خبر تعطیلی، بار سفر می‌بندند و مانع از کنترل بیماری می‌شوند. در این جا، نقش نهاد‌های حاکمیتی برای مواجهه با این مسئله پررنگ‌تر می‌شود.

با تمام این مشکلات، انتظار می‌رفت که حداقل دولت به نحو دیگری، از مشکلات فعالان اقتصادی بکاهد، اما حدود ۱۳ روزی می‌شود که به گفته امید علی پارسا، رئیس سازمان مالیاتی کشور، مالیات اصناف ۴ درصد افزایش یافته است. این موضوع بسیاری از اصناف را در شرایط سخت اقتصادی گله‌مند کرده است.

اگر قرار است مسئولان کشور برای قطع زنجیره بیماری کرونا که تا همین تاریخ نیز به شدت اقتصاد جهان به ویژه اقتصاد کشور‌هایی مانند ایران که از قبل با مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم می‌کردند، اقدام مثبتی انجام دهند، بهتر است در نحوه اطلاع رسانی خود در دو زمینه تجدید نظر کنند. یعنی به نحوی اطلاع رسانی را انجام دهند که هم اصناف و کسبه در برنامه ریزی خود به مشکل نخورند و هم مانع از سفر کردن مردم و تشدید شیوع این بیماری شوند.