بهبود عملکرد کبد با گیاه دارویی کَبَر

گروه جامعه: گیاه کَبَر در طب سنتی به عنوان داروی محرک کبدی و باعث بهبود عملکرد کبد شناخته و در موارد تصلب شرائین و کـاهش نفـخ بـه کـار گرفته می‌شود.به گزارش ایسنا، میوه‌های گیاه کَبَر بعضا در کشور برای مصارف محدود غذایی (تهیه ترشیجات) استفاده می‌شود و به دلیل شباهت ظاهری میوه‌ها، در برخی نقاط به اشتباه […]

گروه جامعه: گیاه کَبَر در طب سنتی به عنوان داروی محرک کبدی و باعث بهبود عملکرد کبد شناخته و در موارد تصلب شرائین و کـاهش نفـخ بـه کـار گرفته می‌شود.به گزارش ایسنا، میوه‌های گیاه کَبَر بعضا در کشور برای مصارف محدود غذایی (تهیه ترشیجات) استفاده می‌شود و به دلیل شباهت ظاهری میوه‌ها، در برخی نقاط به اشتباه آن‌ را به نام هندوانه ابوجهل می‌شناسند؛ در حالی که از این امر اشتباه باید اجتناب کرد و این دو گیاه کاملاً متفاوت هستند.
 

اقبال جاسمی، کارشناس گروه فارماکولوژی و طب کاربردی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی با اشاره به این که گیاه کَبَر دارای چندین ترکیب شیمیایی فعال است، گفت: یکی از مهم‌ترین ترکیب‌های موجود در آن فلاونوئید است. ریشه و جوانه‌های مولد گل آن دارای پکتین، ساپونین، نوعی اسانس (به مقدار بسیار جزیی)، یک ماده  رزینی، رامنوگلیکوزید و ماده‌ای به نام کاپارین است.

جاسمی تأکید کرد: گیاه کَبَر در طب سنتی به عنوان داروی محرک کبدی و باعث بهبود عملکرد کبد شده و در موارد تصلب شرائین و کـاهش نفـخ و همچنین به عنوان یـک ضـدرومـاتـیـسم از آن بهره گرفته می‌شود. استفاده از آن بــه عـنـوان یـک مدر (دیورتیک)، عامل دفع کرم‌ها و تقویت‌کننده نیز گزارش شده است.وی خاطر کرد: پوست ریشه این گیاه، فعال‌ترین قسمت آن بوده و به علت گـرم و خـشـک بــودنش، بــه عنــوان یــک قـابــض و ازبـیــن بـرنــده سـردی استفاده می‌شود. همچنین جوشانده پـوست ریشـه آن در طـب سنتی برای رفع تجـمع مایـع سـروز در حفرات یـا بافت‌ها، آنمی، آرترایتیس و نقرس مورد استفاده قرار می‌گیرد. به این گیـاه خـاصـیـت ضد سل نیـز نـسـبــت داده شده است، چرا که پوست آن تلخ و خلط‌آور بوده و در ناراحتی‌های طـحـالی، کلیـوی و کبـدی تجویز می‌شـود. از آن جا که این گیاه سرشار از سدیم است، بیماران مبتلا به فشار خون بالا و بیماران قلبی باید در مصرف آن احتیاط کنند.

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، جاسمی گفت: این گیاه برای سیستم گوارشی مفید بوده، از اسهال پیشگیری و اشتها را زیاد می‌کند. حاوی ریـزمغـذی، آنتـی‌اکسیدان و ویتامین‌های فراوانی است. منبع عالی کوئرستین بوده که نوعی آنتی اکسیدان عالی است. کوئرستین، خاصیت ضـد باکتریـایی، ضـد سرطانی، ضدالتهابی و ضد درد دارد. نوعی ترکیب فلاونوئیدی موجود در این گیاه، مویرگ‌ها را تقویت می‌کند و مانع تشکیل لختگی خون می‌شود. همچنین بررسی‌ها بر روی ریشه‌های این گیاه نشان داده است که عصاره حاصـل از ریشه این گیاه، خاصیت ضد میکروبی قابل توجهی از خود نشان می‌دهـد.