صنایع دستی یکی از درگاههای شناخت ایران است
گروه فرهنگی:رویداد «هفته صنایعدستی ایران» که با حضور برخط ۵۷ میهمان خارجی از هنرمندان، مدیران جهانی و فعالان بینالمللی در حوزه صنایعدستی در قالب وبینار، گفتوگو، سخنرانی و کارگاه در حال برگزاری است، رویدادی الهامبخش برای صلح و همبستگی میان ملتهای جهان است. به گزارش ایرنا، همزمان با بیستم خرداد روزجهانی صنایع دستی، رویداد […]
گروه فرهنگی:رویداد «هفته صنایعدستی ایران» که با حضور برخط ۵۷ میهمان خارجی از هنرمندان، مدیران جهانی و فعالان بینالمللی در حوزه صنایعدستی در قالب وبینار، گفتوگو، سخنرانی و کارگاه در حال برگزاری است، رویدادی الهامبخش برای صلح و همبستگی میان ملتهای جهان است.
به گزارش ایرنا، همزمان با بیستم خرداد روزجهانی صنایع دستی، رویداد هفته بینالمللی صنایع دستی ایران با حمایت معاونت صنایعدستی و هنرهایسنتی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی به صورت برخط و به زبان انگلیسی آغاز شده و به مدت یک هفته تا روز چهارشنبه ۲۶ خرداد ادامه خواهد داشت.
در این رویداد ۵۷ میهمان خارجی از فعالان، هنرمندان، مدیران جهانی و فعالان بینالمللی در حوزه صنایعدستی از کشورهای ایتالیا، روسیه، یونان، آلمان، دانمارک، هلند، هند، چین، اندونزی، انگلستان، ایرلند، اسپانیا، استرالیا، اسکاتلند و… و شماری از صاحب نظرانی که در شورای جهانی صنایعدستی یا سمت دارند یا از مسئولان سابق این شورا بودهاند، حضور داشته و درباره وضعیت کنونی و آینده صنایعدستی جهان سخنرانی میکنند.
سخنرانی، وبینار، معرفی کارآفرینان ایرانی، معرفی فروشگاهها و برندهای صنایعدستی، اعطای جایزه کارآفرین اجتماعی روستایی در حوزه صنایعدستی، برگزاری کارگاه و همچنین رونمایی از مجله بینالمللی Craft land (به زبانهای انگلیسی و ایتالیایی با هدف معرفی ظرفیتهای صنایع دستی ایران) از مهمترین عناوین این رویداد است.
پژوهشگران، کارآفرینان، هنرمندان و صاحبان تجارتخانه ها از ۲۹ کشور از سراسر دنیا در این رویداد شرکت کرده اند که این امر آن را در زمره مهمترین رویدادهای صنایع دستی در سه، چهار دهه اخیر قرار میدهد. این رویداد جایزه ویژه کارآفرین اجتماعی صنایع دستی را در خود دارد که به سه نفر از فعالان روستایی تعلق گرفته که توانسته اند با استفاده از صنایع دستی زندگی جامعه محلی خود را تغییر دهند.
شیوههای جدید درآمدزایی، بروزآوری صنایعدستی در عین حفظ میراث، استفاده از فناوریهای مدرن برای دستیابی به بازارهای جدید، طراحی، بستهبندی و صادرات صنایعدستی و همچنین سیاستگذاری صنایعخلاق بر محور صنایعدستی از مهمترین محورهای گفتوگو سخنرانان و صاحبنظران صنایعدستی در این رویداد است.
علیاصغر مونسان وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و پویا محمودیان معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی وزارت میراثفرهنگی، سعد القدومی Saad al-Qaddumi رییس موقت شورای جهانی صنایعدستی (WCC)، اکرم ایکراموف Adkham Ikramov رییس شاخه آسیا و اقیانوسیه و راجا فوزیه Raja Fuziah رییس سابق شورای جهانی صنایعدستی در این منطقه، عزیز مرتضایف Aziz Murtazaev معاون شاخه آسیای مرکزی شورای جهانی صنایعدستی و همچنین روزی گرینلیز Rosy Greenlees و اوشا کریشنا Usha Krishna از روسای سابق شورای جهانی صنایعدستی، سرور بختی Sarvar Bakhti رییس موسسه فرهنگ اکو و حمیدرضا ششجوانی اقتصاددان فرهنگ، مدیر موسسه توسعه صنایعفرهنگی و خلاق در آیین گشایش این رویداد در روز نخست (پنجشنبه ۲۰ خرداد) همزمان با روز جهانی صنایعدستی، سخنرانی کردند.
* ایران میتواند جایگاه قابل توجهی صنایعدستی جهان پیدا کنند
علیاصغر مونسان، هفته صنایعدستی ایران (Iran Craft Week) را به عنوان مرجع رسمی رویداد فرهنگی بزرگی که جزو برنامههای سالانه معاونت صنایعدستی کشور قرار خواهد داشت، معرفی کرد و گفت «از لحاظ اقتصادی، نسبت به سده اخیر تمایز قابل توجهی به وجود آمده و بسیاری از اقتصاددانان بر توجه به صنایع خرد و در رأس آنها، صنایعدستی به عنوان عامل مهمی در توسعه پایدار تاکید میکنند.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی افزود: کشورهایی نظیر ایران، به سبب تاریخ پر عظمت و دارا بودن اقلیمهای گوناگون، غنیترین و همچنین متنوعترین رشتههای صنایعدستی را به خود اختصاص داده و از این لحاظ میتوانند جایگاه قابل توجهی را در میان کشورهای جهان پیدا کنند.
* رویداد هفته بینالمللی صنایعدستی تحکیمبخش صنایعدستی کشورها
سعد القدّومی در این وبینار با اشاره به سابقه طولانی ایران در معماری، فولکلور، صنایعدستی از علاقه رییس سابق شورای جهانی صنایعدستی به ایران و سفرهایش در سال ۲۰۱۶ به ایران صحبت کرد.رییس موقت شورای جهانی به مهربانیهای سفرای ایران در کویت و نیز وزیران میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی اشاره کرد و گفت: این رویداد برای ایجاد روابط بیشتر میان ایران و سایر کشورهای عضو شورای جهانی ضروری است و می تواند به پیگیری، پیشرفت و تحکیم بخشی به صنایع دستی در میان کشورهای عضو کمک خواهد کرد.
بیش از ۹۰ کشور جهان عضو این شورا هستند و ایران از سال ۱۳۴۷ به عضویت آن درآمده است و با کشورهای بحرین، ایران، عراق، اردن، کویت، لبنان، عمان، فلسطین، قطر، عربستان سعودی، سوریه و امارات متحده عربی در بخش غرب آسیا جزو منطقۀ غرب آسیا به شمار می آید.
* صنایع دستی یکی از درگاههای شناخت ملت ایران
پویا محمودیان، معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی و معاون بخش آسیای غرب شورای جهانی صنایعدستی به عنوان سومین سخنران آیین افتتاح رویداد «هفته صنایع دستی ایران» گفت: سابقه فرهنگی و تنوع جغرافیایی ایران منتج به تنوع صنایعدستی در کشور شده و نقطه قوتی برای ایران به شمار میآید.
معاون صنایعدستی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، ایران را بهشت باستانشناسی نامید که سابقه صنایعدستی را در کشفیات این منطقه به هزاران سال قبل برمیگردد.او با اشاره به استمرار هنرهای ایرانی در طول زمان تا امروز، به فرش پازیریک، ریتون های ساسانی تا دست ساختههای شاهکار سلجوقی و خطاطی های تیموری اشاره کرد و هنر دستی دوره طلایی صفوی را یادآور شد و دوره قاجار را دورهباززایی هنرهای دستی نامید.
محمودیان صنایع دستی را یکی از درگاههای شناخت ملت ایران دانست و خاطرنشان کرد: معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی در سال ها اخیر تلاش کرده تا ۲۹۵ گونه صنعت دستی تولید شده در ایران را معرفی، مستندسازی کند و پژوهش های فراوانی را در این خصوص سرپرستی کرده است.معاون بخش آسیای غرب شورای جهانی صنایعدستی ۱۴ شهر و روستای جهانی صنایعدستی را نشانه هویت ایرانی دانست و گفت: معاونت صنایع دستی ایران در این سالها تلاش کرده تا ۲۹۵ گونه صنعت دستی تولید شده در ایران را معرفی و مستندسازی کند و پژوهشهای فراوانی را در این خصوص سرپرستی کرده است.
محمودیان با اشاره به همهگیری کرونا، رویداد هفته صنایع دستی ایران را دریچه ای برای ایجاد تغییر دانست و توضیح داد: در تارنمای این رویداد داستان های موفقیت کارآفرینان صنایعدستی را خواهید دید.
* ایران از فعالترین کشورها در شبکه شهرهای جهانی صنایعدستی
روزی گرینلیز از رییسان سابق شورای جهانی صنایعدستی هم در این وبینار با تبریک روز جهانی صنایع دستی و ابراز شگفتی از تعداد سخنرانان مهم جهانی در آیین گشایش رویداد و نیز در طول این رویداد ۷روزه، گفت: در این دوره دشوار کرونا که بر سر هنرورزان و کنشگرانِ صنایع دستی فرود آمده است، وظیفه همه ما در ایران و در شورای جهانی این است که راه حلی برای رکود مشاغل مبتنی بر صنایع دستی در این دوره دشوار بیابیم.
او با اشاره به سفرهایی که به ایران داشته ایران را یکی از فعالترین کشورها در شبکۀ شهرهای جهانی دانست. و تنوع محصولات صنایع دستی ایران را در شهرها و روستاهای جهانی صنایع دستی در ایران شگفتآور خواند.
* غنای ذخایر صنایعدستی ایران ستودنی است
اوشا کریشنا از هند، از روسای سابق سازمان جهانی صنایعدستی با اشاره به قدمت حضور ایران در شورای جهانی صنایعدستی گفت: حالا که ایران برای روز جهانی صنایعدستی برنامه بزرگداشت ترتیب می دهد، بهتر است این کار در سایر کشورها هم پی گرفته شود و از ایران برای ارایه این ایده و برگزاری چنین رویدادی تشکر کرد.رییس پیشین سازمان جهانی صنایعدستی گفت: چنین رویدادی فرستادن پیام امیدواری به تمامی هنرورزان صنایعدستی در جهان است و به وزارت میراث فرهنگی ایران برای چنین دستاوردی باید تبریک گفت.
کریشنا که از داوران گزینش شهرهای جهانی است به سفرهای زیادی که به ایران داشته اشاره کرد و گفت: غنای ذخایر صنایع دستی ایران ستودنی است.او با اشاره به فهرست برنامههایی که ایران در این هفته تدارک دیده است، گفت: دستاورد این برنامه مهم برای همه کسانی که شرکت میکنند، چشمگیر خواهد بود و موفقیت ایران در برگزاری این رویداد مهم است چرا که موفقیت (امیدی) است که در شرایط کنونی همه ما بدان نیازمندیم.
رییس پیشین سازمان جهانی صنایعدستی با اشاره به وضعیت استثنایی همه گیری کرونا که دشواری های فراوانی را برای هنرورزان ایجاد کرده است گفت: نه تنها تجارت صنایع دستی بل که برخی از افراد ارزشمند این حوزه در هند و شاید سراسر جهان از بین رفتند. حالا که ایران در چنین شرایطی روز جهانی صنایع دستی را جشن می گیرد مانند این است که راهی برای رهایی از این شُک تدارک دیده است.
* رویداد هفته فرهنگی صنایعدستی الهامبخش برای سایر کشورها
راجا فوزیه از مالزی رییس سابق شورای جهانی در بخش آسیا و اقیانوسیه هم در این وبینار با اشاره به برنامه ای محلی در کشور مالزی، گفت: مردم مالزی روزی محلی برای صنایعدستی دارند که سالها است آن را جش می گرفتند که مدتی است برگزار نمیشود. در این جشن در مالزی پدران و مادران به همراه کودکان و پدربزرگها و مادربزرگها با هم در جشن ساخت و آموزش و نگاه به میراث شان شرکت میکنند.
او گفت تجربه ایران برای برگزاری این رویداد در روز جهانی صنایع دستی در خردادماه (ژوئن ۲۰۲۱) حتما برای ما و سایر کشورهای جهان الهامبخش خواهد بود.رییس سابق شورای جهانی در بخش آسیا و اقیانوسیه به تجربه مشابه در پاکستان در سال ۱۹۹۴ اشاره کرد که سه بنیاد بینالمللی در اجرای آن مشارکت داشتند و در ادامه افزود: ما با در اختیار داشتن تجربه تاریخی دیگران بهتر میتوانیم سیاستها، استراتژیها و برنامههای اقدام را برای چنین رویداد مهمی ارزیابی کنیم.
فوزیه خطاب به هنرمندان و صاحبان کسب و کارهای صنایع دستی گفت:: برنامهای که برای این هفته تدارک دیده شده نمونه خوبی برای نشان دادن پیوستگی گذشته، امروز و آینده است؛ در این دوران همهگیری کووید، اراده و رویاهایشان را زنده نگه دارند که راه رهایی غیر از این نیست. زیرا صنعتگری، دست، قلب و مغز است و در این برهه قلب ما پیشبرنده هستند. این نور و روشنایی امید است که مانع دست کشیدن از رویاهایمان است یادمان باشد تا وقتی انسان میتواند بیاندیشد و کار کند، امید وجود خواهد داشت.
* زبان هنر و میراث مشترک اقوام فرصت صلح و همبستگی
سرور بختی رییس موسسه فرهنگی اکو با بیان جملهای از آرتور شوپنهاور که «هنر را روشنایی و شمع راه معرفی می کرد» گفت: صنایعدستی و فرهنگ وسیلهای است که بر اساس آن همه ملتهای جهان میتوانند به هم نزدیک شوند؛ زبان هنر و میراث یگانه و مشترک میان همه اقوام است پس این برنامه فرصتی برای قوام بخشی به صلح و همبستگی میان همه کنشگران صنایع دستی است.
بختی با ابراز خرسندی از برگزاری رویداد بین المللی هفته صنایع دستی در ایران به عنوانی یک از کشورهای عضو منطقه اکو، گفت: در مقام ریاست موسسه فرهنگی اکو از هنرمندان و صنعتگران دعوت میکنم به رغم همه مشکلات که بیش از هر روز دیگری در جهان وجود دارد، با کمک یکدیگر صلح، همبستگی و رهایی را تجربه کنیم.رییس موسسه فرهنگی اکو خاطرنشان کرد: جهان امروز ما نیاز به اقدام جمعی دارد. او خبر از یک برنامه نزدیک در موسسه اکو داد که طی آن هنرهای سنتی و صنایع دستی در مرکز کار خواهند بود.
* تمایل ساختار تولید اقتصاد جهانی به سمت صنایع خلاق
حمیدرضا ششجوانی اقتصاددان فرهنگ و مدیر موسسه توسعه صنایع فرهنگی و خلاق، و مجری رویداد هفته صنایع دستی ایران، «تجمع طبقه خلاق» را پای رشد اقتصادی قرن بیستویکم دانست و گفت: ساختار هر اقتصادی در فرآیند توسعه خود، به تدریج به سمت بخشهای کم وزنتر، پیشرفتهتر و خلاق تر حرکت میکند.
وی گفت: مطابق گزارشهای جهانی درباره میزان رشد صنایع خلاق میتوان گفت: ساختار تولید در اقتصاد جهانی به سمت این صنایع میل کرده است به گونهای که برخی اقتصاددانان این روند را فرهنگیشدن اقتصاد نامیدهاند.شش جوانی با اشاره به تحقیقاتی راجع به مزیتهای نسبی آشکار شده یکنواخت SRCA در کشورهای منطقه توجه سیاستگذاران را به محصولات و خدمات گردشگری، صنایع خلاق و هنرها جلب کرد.
این اقتصاددان فرهنگ با برشمردن ظرفیتهای صنایعدستی و رویداد هفته صنایعدستی ایران برای تقویت صلح در منطقه پرآشوب خاورمیانه به اعضای شورای جهانی صنایع دستی پیشنهاد برگزاری مشترک بازار صنایع دستی CRAFT FAIR با همکاری سازمانهای منطقهای نظیر اکو (ECO) را مطرح کرد.مجری رویداد هفته صنایع دستی ایران از نمایندگان همه کشورهای شرکتکننده در این رویداد که در شرایط تحریم ناعادلانه ایران با شرکت خودبه یاریگری صلح، هنر و هنرورزان ایرانی آمدهاند، تشکر کرد.
* سخنرانیها، وبینارها و کارگاههای روز دوم تا چهارم
در روز دوم رویداد (جمعه ۲۱ خرداد) ۱۴ نفر از صاحبنظران متخصصان از کشورهای روسیه، ایرلند، ایران، اندونزی، آلمان، یونان، اسپانیا و پرتغال در وبینارهای رویداد هفته صنایعدستی سخرانی کردند. وبینار صنایعدستی و تاثیرات قومی در طراحی معاصر روسیه با حضور اکاترینا پروواکا، لیوبوف دژیکیجا، لیوبوف ژوکووا، کنیا دمیانگو، مرینا مسکوینا و الکسی موسکوین و سخنرانی تری دافی رییس نوآوری و آموزش طراحی و صنایعدستی ایرلند درباره شورای طراحی صنایعدستی این کشور از اولین برنامه های روز دوم بود.
سخنرانی میخاییل ناتالی کوریناوان رییس مرکز مطالعات میراث صنایعخلاق اندونزی درباره صنایع خلاق در این کشور آسیایی و وبینار جواهرات معاصر با حضور شراراه آقایی، آکیس گوماس، پاتریشا دومیگو ، ادو ترین و جولیا ویلد برگزار و سخنرانیهایی درباره کارآفرینی در حوزه صنایعدستی، هم از مهمترین برنامههای نشست روز دوم «هفته صنایعدستی ایران » بود.
روز سوم رویداد (شنبه ۲۲ خرداد) کارشناسان و هنرمندانی از هند، ایران، ایتالیا در وبینار شرکت کردند، کامیا شارما عضو هیات تحریریه مجله گارلند درباره گفتمان استعمارزدایی از صنایعدستی، آزاده یاسمن نبیزاده طراح پارچه به عنوان کارآفرین، طاهر عطری متخصص بازسازی فرشهای عتیقه، گلیم و ملیله با موضوع «گره طلایی رنساس» و راجا ونکار طراح پارچه با موضوع «چشمانداز خلاق یک استاد بافنده، تکنیکهای بافندگی در قرن ۲۱ » سخنرانی کردند و هیاس حسینی کارگاه هنر شیشهگری را برگزار کرد.
رویداد هفته صنایعدستی در روز چهارم (یکشنبه ۲۳ خرداد) میزبان ۴ هنرمند و فعال صنایعدستی بود؛ در این روز مجید و مسعود شماعیزاده طراح و صادرکننده صنایعدستی درباره صادرات صنایعدستی به چین، سارا هدایت کارآفرین صنایعدستی، طراح پارچه صاحب برند دیوباف و مایا وندروپ هنرورز و طراح درباره انجمن هنر و صنایعدستی در وبینار سخنرانی کردند و حسن رحمانی استاد خراط کارگاه چوب را به صورت آنلاین برگزار کرد.
* برنامه روزهای پایانی هفته صنایعدستی
در روز پنجم (دوشنبه ۲۴ خرداد) هنرمندانی همچون ساناز نتاج طراحی پارچه و کوین موری نایب رییس ارشد شورای جهانی صنایعدستی در منطقه آسیا و اقیانوسیه، عادل اقبال به عنوان کارآفرین و شماری از مدیران فروشگاههای صنایعدستی ایرانی در کانادا، چین و ایران سخنرانی کردندو راضیه حسینی در رشته قلمزنی، کارگاه آنلاین برگزار کردند.
رویداد «هفته صنایعدستی ایران» دو روز دیگر -امروز و فردا- تا ۲۶ خردادماه ادامه دارد؛ سخنرانی جولیا بنت رییس پژوهش و سیاستگذاری در شورای صنایعدستی انگلیس با محوریت اقتصاد صنایعدستی، نابرابریها، فرصتها و مداخلات، گفتوگو با سمیرا رییسی به عنوان کارآفرین، ویبنار گروهی کارآفرینان با حضور سمانه رستمی، ماریا فرناندا و سمیرا برداری، از مهمترین برنامههای روز هفتم و آخر (چهارشنبه ۲۶ خرداد) خواهد بود؛ در آیین اختتام این رویداد، از سه نفر از کارآفرینان اجتماعی صنایع دستی و فعالان روستایی با اهدای جایزه قدرانی و همچنین از مجله CRAFT LAND رونمایی میشود.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰