میوه‌هایی که فقط باید دید و نخرید

گروه اقتصادی: از گذشته فصل تابستان معروف به فراوانی میوه در بازار بود و قیمت میوه اگر در زمستان، بهار و تعطیلات نوروزی گران بود، در تابستان کاهش می‌یافت؛ اما با اینکه اکنون در آستانه ورود به تیرماه هستیم و چند هفته‌ای می‌شود که میوه‌های تابستانه به بازار آمده و از حالت نوبرانه خارج شده […]

گروه اقتصادی: از گذشته فصل تابستان معروف به فراوانی میوه در بازار بود و قیمت میوه اگر در زمستان، بهار و تعطیلات نوروزی گران بود، در تابستان کاهش می‌یافت؛ اما با اینکه اکنون در آستانه ورود به تیرماه هستیم و چند هفته‌ای می‌شود که میوه‌های تابستانه به بازار آمده و از حالت نوبرانه خارج شده است، میوه‌ها قیمت‌هایی بالا و غیر قابل تصور دارند.

بر اساس مشاهدات میدانی، قیمت میوه در این روزها طوری شده است که برای خرید یک کیلوگرم میوه فصل باید حداقل در حدود ۲۰ هزار تومان هزینه کرد و قیمت‌ها به شکل بی سابقه‌ای افزایش داشته و خارج از قدرت خرید بخش زیادی از مردم است.برای بررسی قیمت میوه کافی است به نرخ‌نامه میادین میوه و تره‌بار شهرداری سری زد. قیمت فروش هر کیلوگرم زردآلو ۴۷ هزار تومان، هلو ۱۹ هزار تومان، گیلاس ۴۴ هزار تومان، شلیل و شبرنگ ۲۲ هزار تومان، انگور یاقوتی ۲۰ هزار تومان، آلبالو رسمی ۲۶ هزار تومان و آلبالو پیوندی ۲۲ هزار تومان است.

بنابراین گزارش، عرضه میوه با قیمت‌های ۲۰ هزار تومان تا ۷۰ هزار تومان در میوه فروشی‌های تهران نیز چیز عجیبی نیست؛ به طوری که قیمت یک کیلوگرم گیلاس ۵۵ هزار تومان به فروش می‌رسد و حتی برای فروش یک کیلوگرم گوجه سبز برغان ۱۵۰ هزار تومان نیز قیمت‌گذاری می‌شود.محمد شفیع ملک‌زاده رئیس نظام صنفی کشاورزی کشور  اظهار کرد: وجود دلال‌ها در گرانی میوه را  نمی‌شود انکار کرد. به جرأت می‌توان گفت دلالان ۲۰۰ تا ۳۰۰ درصد قیمت میوه را از باغ خرده‌فروشی افزایش می‌دهند. یک کیلو گیلاسی ۱۲ تا ۱۵ هزار تومان بیشتر از کشاورزان خریداری نمی‌شود، در بازار بیش از ۴۰ هزار تومان قیمت دارد.

وی در واکنش به دلایل بیش از دو برابر شدن قیمت فروش میوه توسط خود باغداران گفت: باغداران نیز هر کسی محصول آنها را بالاتر بخرد به آن می‌فروشند؛ اما با وجود افزایش قیمت میوه در باغ هنوز برای باغداران صرفه نیست؛ زیرا هزینه‌های تولید در یک سال گذشته افزایش افسار گسیخته‌ای داشته‌اند.

رئیس نظام صنفی کشاورزی کشور ادامه داد: قیمت نهاده‌های تولید نظیر کود و سم با توجه به آزاد شدن نرخ ارز آنها از ۴۲۰۰ تومانی به نیمایی، قیمت این محصولات را ۳۰۰ تا ۷۰۰ درصد افزایش داده. همچنین دستمزدها بالا رفته است به طوری هر کارگر برای یک روز کار کردن در باغ ۲۰۰ هزار تومان طلب می‌کند.وی تصریح کرد: هزینه‌های دیگری نیز مانند قیمت سبد افزایش یافته به طوری که قیمت هر سبد از ۵۰۰ تومان به ۴ هزار تومان تا ۵ هزار تومان افزایش یافته است.

وی با اشاره به اینکه بخش قابل توجهی از قیمت تمام شده میوه مربوط به هزینه‌های حمل و نقل آن است گفت: هزینه‌های تولید و حمل و نقل به شدت بالا رفته است به طوری که اگر میوه‌ای از جنوب کشور می‌آید، یک ماشین ۱۵ تُنی ۱۵ میلیون تومان کرایه حمل دریافت می‌کند. به دلیل نبودن نظارت، هزینه کرایه‌ها حتی بیشتر از نرخ واقع خود دریافت می‌شود. ملک‌زاده گفت: از طرفی امسال با سرمازدگی مواجه هستیم و بارش‌ها زمان مناسب نبود و تغییرات دمایی زیاد بود که منجر به ریزش شکوفه‌های بسیاری از درختان شد و میزان تولید محصولات باغی را حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش داد.