هشدار سازمان ملل متحد درباره پیشروی‌ تروریست‌های طالبان

دبورا لیونز، رئیس عملیات کمک‌‌رسانی سازمان ملل متحد به افغانستان روز سه‌شنبه ۲۲ ژوئن (یکم تیر) در جریان یک کنفرانس ویدئویی گفت: «در حال حاضر افغانستان در همه حوزه‌های اصلی از جمله سیاست، امنیت، روند صلح، اقتصاد، شرایط اضطراری انسانی و کووید، وضعیتی منفی یا راکد دارد.» لیونز گفت: «پیشرفت‌های اخیر طالبان که نتیجه شدت […]

دبورا لیونز، رئیس عملیات کمک‌‌رسانی سازمان ملل متحد به افغانستان روز سه‌شنبه ۲۲ ژوئن (یکم تیر) در جریان یک کنفرانس ویدئویی گفت: «در حال حاضر افغانستان در همه حوزه‌های اصلی از جمله سیاست، امنیت، روند صلح، اقتصاد، شرایط اضطراری انسانی و کووید، وضعیتی منفی یا راکد دارد.» لیونز گفت: «پیشرفت‌های اخیر طالبان که نتیجه شدت یافتن فعالیت‌های نظامی این گروه است، بسیار چشمگیرتر از گذشته شده است. تداوم این عملیات نظامی فشرده به دست طالبان، به نتایج غم‌انگیزی خواهد انجامید.» وی افزود: «شورشیان اسلام‌گرای طالبان از ۳۷۰ ولسوالی افغانستان، بیش از ۵۰ تا را تصرف کرده‌ و بیشتر مراکز ولسوالی‌ها را به محاصره در آورده‌اند.» به گفته دبورا لیونز این موضوع نشان می‌دهد که طالبان «در موقعیتی قرار دارند که پس از خروج کامل نیروهای خارجی، شهرهای محاصره شده را تصرف خواهند کرد». او گفت اگر شورشیان به جنگ خود ادامه دهند، خشونت طولانی مدت باعث «افزایش درد و رنج مردم افغانستان و تهدید به نابودی بسیاری از ساختارها و دستاوردهای ۲۰ سال گذشته خواهد شد که همگی به سختی حاصل شده» است.
وی همچنین با ابراز نگرانی شدید خود در مورد از دست رفتن حقوق زنان در صورت دستیابی طالبان به پیروزی گفت: «حفظ حقوق زنان همچنان یک نگرانی اساسی است که نباید از آن به عنوان یک اهرم چانه‌زنی در میز مذاکره استفاده شود.» لیندا توماس گرینفیلد، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد در همان کنفرانس تأکید کرد که جهان فتح کابل و تصرف دولت افغانستان به دست طالبان را نخواهد پذیرفت. وی گفت: «جهان استقرار هیچ حکومت به زور تحمیل شده به افغانستان و احیای امارت اسلامی را به رسمیت نمی‌شناسد. فقط یک راه وجود دارد و آن حل و فصل سیاسی مسائل با مذاکره فراگیر از طریق فرایندی به رهبری افغانستان و متعلق به افغانستان است.»

گذرگاه مرزی اصلی افغانستان با تاجیکستان به دست تروریست‌های طالبان سقوط کرد
مقامات افغانستان گفتند که شیرخان‌بندر، گذرگاه مرزی اصلی میان افغانستان با تاجیکستان به دست تروریست‌های طالبان سقوط کرد.
تصرف شیرخان‌بندر، که در حدود ۵۰ کیلومتری شهر کندز در منتهی الیه شمال افغانستان واقع شده، مهم‌ترین دستاورد تروریست‌های طالبان از زمان آغاز مرحله نهایی خروج نیروهای آمریکایی از این کشور در ماه مه بوده است. خالدین حکیمی، عضو شورای ولایتی کندز روز سه‌شنبه گفت: «متأسفانه امروز صبح تروریست‌های طالبان پس از یک ساعت جنگ، شهر شیرخان‌بندر و تمام ایستگاه‌های بازرسی مرزی با تاجیکستان را تصرف کردند.»  یک فرمانده اردوی ملی افغانستان نیز به طور جداگانه به خبرگزاری فرانسه گفت: «ما مجبور شدیم همه پست‌های بازرسی را ترک کنیم و برخی از سربازان ما به آن سوی مرز تاجیکستان گریختند.» این فرد نظامی که خواست نامش فاش نشود، افزود: «آنها (نیروهای طالبان) که شمارشان به صدها نفر می‌رسید، تا صبح در همه جا حاضر بودند.»
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی تروریست‌های طالبان تأیید کرد که شورشیان پل «پنج‌ پایین» را تصرف کرده‌اند. وی به خبرگزاری فرانسه گفت: «مجاهدین ما بر شیرخان بندر و تمام گذرگاه‌های مرزی با تاجیکستان در کندز کاملاً کنترل دارند.» امرالدین والی، یکی دیگر از اعضای شورای ولایتی کندز گفت که ارتباط این منطقه با مرکز در شامگاه دوشنبه قطع شده است. پل ۷۰۰ متری «پنج پایین» که به «پل دوستی افغانستان و تاجیکستان» معروف است با بودجه آمریکا و با هدف تقویت تجارت بین دو کشور همسایه در آسیای میانه در سال ۲۰۰۷ میلادی افتتاح شد.
بندر مرزی تصرف شده مشرف به روخانه‌ «آمودریا»ست و در شرایط معمولی، روزانه تا هزار دستگاه وسیله نقلیه باربری از آن عبور می‌کنند. مسعود وحدت، سخنگوی اتاق بازرگانی و صنایع ولایت کندز گفت: «در زمان سقوط شیرخان‌بندر ۱۵۰ کامیون بارگیری شده در آنجا بود و ما نمی‌دانیم چه بلایی بر سر آنها آمده است. این یک زیان بزرگ مالی است.»
طی چند روز گذشته درگیری های شدیدی در سراسر ولایت کندز آغاز شده است. روز دوشنبه در حومه شهر کندز جنگ میان طالبان و نیروهای افغان مغلوبه شد. مقامات افغان گفته‌اند طالبان در شاهراه‌هایی که این شهر را به ولایات همسایه متصل می‌کند موقعیت‌هایی را به دست گرفته‌اند. پایگاه اطلاع‌رسانی محلی «صدای افغان» نوشته است «چهاردره» آخرین ولسوالی ولایت کندز نیز به دست طالبان سقوط کرده است.
طالبان بارها سعی در تصرف این شهر را داشته و قبلاً نیز مدت کوتاهی در سپتامبر ۲۰۱۵ و نیز یک سال بعد از آن، کنترل آن را در دست گرفته بودند. کندوز با داشتن جمعیت قابل توجهی از پشتون‌ها از قبل از به قدرت رسیدن طالبان در دهه ۱۹۹۰، سنگری مهم برای این گروه بوده است. همچنین موقعیت راهبردی این شهر آن را به یک نقطه اصلی برای مبادلات اقتصادی و تجاری با تاجیکستان بدل کرده است.
تروریست‌های طالبان از میانه ماه اردیبهشت (ثور) حملات عمده‌ای را علیه نیروهای دولتی در سرتاسر افغانستان آغاز کرده و ادعا می‌کنند که از مجموع ۴۲۱ ولسوالی، دست کم ۸۷ ولسوالی را تصرف کرده‌اند. دولت افغانستان بسیاری از ادعاهای فتوحات تروریست‌های طالبان را رد کرده و تأیید ادعای سقوط ولسوالی‌ها به صورت مستقل آسان نیست، به ویژه آن که مناطقی نیز مرتباً میان نیروهای ارتش و طالبان دست به دست می‌شوند. دولت افغانستان می‌گوید که به زودی حمله گسترده‌ای را برای پس گرفتن سرزمین‌های از دست رفته آغاز خواهد کرد. ژنرال اجمل شینواری، سخنگوی نیروهای نظامی افغانستان گفت: «فرماندهی مرکزی (افغانستان) در کنترل کامل است و همه نیروهای امنیتی و منابع نظامی علیه دشمن بسیج شده‌اند. بزودی شاهد پیشرفت‌های ما در سراسر کشور خواهید بود.»