سرمازدگی چیست و بعد از وقوع آن چه باید کرد؟

گروه سلامت: بسیاری از موارد سرمازدگی (هیپوترمی) در داخل فضای بسته به دلیل سردی محیط یا کمبود گرما اتفاق می‌افتد. در صورت وقوع آن فورا با شماره ۱۱۵ تماس بگیرید یا از فرد دیگری بخواهید این کار را انجام دهد. بدن فرد مبتلا را تدریجا گرم کنید، به او آرامش و اطمینان خاطر دهید و […]

گروه سلامت: بسیاری از موارد سرمازدگی (هیپوترمی) در داخل فضای بسته به دلیل سردی محیط یا کمبود گرما اتفاق می‌افتد. در صورت وقوع آن فورا با شماره ۱۱۵ تماس بگیرید یا از فرد دیگری بخواهید این کار را انجام دهد. بدن فرد مبتلا را تدریجا گرم کنید، به او آرامش و اطمینان خاطر دهید و به وسیله پتو و نوشیدنی‌های گرم و مواد غذایی انرژی‌زا فرد را گرم کنید.

 

سوالات متداول سرمازدگی
سرمازدگی (هیپوترمی) چیست؟
هنگامی که دمای بدن فرد به دمایی پایین‌تر از دمای مورد نیاز برای انجام فعالیت و عملکرد بدن افت کند و متعاقب آن جریان خون در بدن به‌ویژه پوست کاهش یابد، فرد دچار سرمازدگی (هیپوترمی) شده است. بسیاری از موارد هیپوترمی در داخل فضای بسته به دلیل سردی محیط یا کمبود گرما اتفاق می‌افتد، در حالی ‌که در محیط‌های گرم نیز امکان ابتلا به هیپوترمی وجود دارد.

 
 

علایم و نشانه‌های سرمازدگی (هیپوترمی) چیست؟
لرزش، رنگ‌پریدگی و سردی بدن از نشانه‌های ابتلا به بیماری هیپوترمی است. همچنین امکان بروز سردرگمی و لرزش به دلیل افت دمای بدن در فرد مبتلا وجود دارد. میزان تنفس کاهش یافته و دمای بدن از ۳۵ درجه سیلسیوس پایین‌تر خواهد رفت.

چه نوشیدنی‌ها و خوراکی‌هایی می‌توان به فرد مبتلا به هیپوترمی داد؟
بیمار می‌تواند از نوشیدنی‌هایی چون سوپ یا‌ هات‌چاکلت یا هر مایع گرم دیگر بدون الکل یا کافئین در صورت هوشیاربودن مصرف کند.

در صورت نداشتن پتو چه کار باید کرد؟
از دیگر لباس‌ها، روانداز یا حوله برای گرم‌کردن بیمار باید استفاده شود.

در صورتی که بیمار در فضای باز باشد، چه کار باید کرد؟
در این صورت بیمار را به فضای بسته ببرید و لباس‌های خیس او را با لباس‌های خشک عوض کنید. می‌توانید با پیچیدن ورق‌های نایلونی، روزنامه یا مقوا بیمار را گرم کنید.

یخ‌زدگی چیست؟
یخ‌زدگی معمولا برای انگشتان دست و پا در سرمای شدید ایجاد می‌شود و نسبت به هیپوترمی کمتر اتفاق می‌افتد. انگشتان دست و پا یا دست‌ها و پاها رنگ‌پریده یا کبود شده و بی‌حس می‌شوند. تا رسیدن کمک به آرامی انگشتان را با آب گرم بشویید. در صورتی که امکان یخ‌زدگی مجدد وجود داشته باشد از گرم‌کردن و بازکردن یخ عضو یخ‌زده خودداری کنید.

کمک‌های اولیه در صورت وقوع شوک
با توجه به موارد زیر می‌توان تشخیص داد که آیا فرد دچار شوک شده است یا نه: 
بیقراری و زودرنجی، تهوع یا استفراغ، خواب‌آلودگی، گیجی یا از دست‌رفتن هشیاری؛ رنگ پریدگی، احساس سردی، پوست مرطوب
ممکن است در ناخن‌ها یا لب‌های بیمار لکه‌های آبی‌رنگ ظاهر شود، بیمار تند تند نفس بکشد یا نبضش تند بزند.