چهارمین اجلاس روسای کمیسیون‌های شهرسازی و معماری کلانشهرها و مراکز استان‌ها در بندرعباس برگزار شد

هرمزگان کلمه نیوز-چهارمین اجلاس روسای کمیسیون‌های شهرسازی و معماری کلانشهرها و مراکز استان‌ها با محوریت باز آفرینی شهری و بررسی اثرات قانون در آمد پایدار بر حوژه شهرسازی و معماری با حضور معاون وزیر راه و شهرسازی ومدیر عامل باز آفرینی کشور ،نماینده مردم استان در مجلس شورای اسلامس ، استاندار هرمزگان ،شهردار بندرعباس رئیس و اعضای شورای اسلامی شهر بندرعباس در محل هتل هرمز بندرعباس برگزار شد.

 

استاندار هرمزگان در چهارمین جلسه روسای کمیسیون‌های شهرسازی و معماری کلانشهرها و مراکز استان‌ها، با اشاره به اهمیت معماری و شهرسازی، اظهارداشت: پرکاربردترین جلوه هنر، معماری است چرا که در محیطی که زیست می‌کنیم پیوسته با آن مواجهیم و لذت ما از هنر معماری لذت پایدارتری می باشد از طرفی هم هیچ هنری مانند معماری سیاسی نیست و در طول تاریخ منشا بسیاری از تحولات  بوده چنانچه یکی از دلایل انقلاب کبیر فرانسه ،  معماری شهر پاریس ذکر شده است.

مهدی دوستی با تاکید بر اینکه معماری تاریخ سلسه‌ها و رویکرد و کلان راهبرد حکومت‌های مختلف را نشان می‌دهد، عنوان‌کرد: یکی از نقدهای وارده به حوزه شهرسازی این است که از دهه ۳۰ به بعد کشور درگیر توسعه متری بدون توجه به حجم و کیفیت توسعه بوده و نمونه کوچک آن، پیاده‌روهایی است که فدای خیابان شده اند در حالی که یکی از اصلی‌ترین رویکرد ما  باید ارتقاء زیست مردم باشد.

وی عنوان‌کرد: در شهری مثل بندرعباس که  چشم‌انداز زیبای دریا دارد شاید خیلی معنا نداشته باشد شهر را به سمت کوه ببریم اما در تهران به دلیل وجود رشته‌کوه‌های البرز و نیاز مردم به هوای پاک این امر منطقی است بر همین مبنا توسعه بندرعباس و دیگر شهرهای ساحلی باید به شکل طولی و در امتداد دریا انجام شود که این مهم نیز رعایت نشده است.

نماینده عالی دولت در استان هرمزگان تاکید‌کرد: در بازآفرینی شهری باید توجه داشته باشیم که برنامه ریزی تغییرات در سطح محلات با حفظ شبکه‌های محله‌ ای انجام شود چرا که بازآفرینی فقط بازکردن معبر در محلات نیست و باید در آن ترکیبی از مسائل اجتماعی و معماری را در نظر گرفت.

وی با تاکید بر مدیریت واحد شهری با همکاری تمام دستگاه های اجرایی ، عنوان‌کرد: از اصول مهم در شهرهای جنوبی توجه به زیست شبانه مردم نه از روی تفنن و تفریح بلکه به دلیل جبر جغرافیا، آب و هوا و گرمای هوا است که در این مناطق مردم بعد از نماز عشاء از خانه‌های خود بیرون می‌آیند و نمی‌شود تمام شهرها را در یک ساعت مشخص تعطیل کرد و با تاکید براین اصول بایست پروژه‌های مشخص در قالب کلان تصویر و راهبرد توسعه شهری تعریف شوند چراکه تعریف پروژه‌های جزیره‌ای باعث می‌شود ما با بردارهایی غیر همسو روبرو شویم و توان مدیریتمان کاهش پیدا کند.

استاندار هرمزگان از اعضای شورای شهر  خواست که در خدمات رسانی به سکونتگاه‌های غیر رسمی پای کار بیایند وافزود: همزمان با جلوگیری از رشد سکونتگاه های غیررسمی باید به ساکنان سکونتگاه های غیررسمی موجود نیز خدمت رسانی شود.

وی خاطرنشان‌کرد: پروژه‌های بازآفرینی  محدود به بندرعباس نیست و برای هر شهرستان پروژه‌ای تعریف شده که برنامه های اجرایی مربوطه نیز مستمر در حال رصد است.

طرح بازآفرینی برای ۱۴ محله در بندرعباس آماده شده است

شهرداربندرعباس گفت: ۱۴ محله در شهر بندرعباس برای بازگشایی و طرح بازآفرینی در مرحله مطالعاتی، اجرایی و تحقق اهداف پیش بینی شده آماده شده است.

مهدی نوبانی نیزدر جلسه روسای کمیسیون‌های شهرسازی و معماری کلانشهرها و مراکز استان‌ها، ضمن خیرمقدم به میهمانان و تشکر ویژه از استاندار و نمایندگان مجلس و شورای شهر، اظهارداشت: حل مشکل حریم ۶۰ متر دریا، هدیه‌ای به مردم بندرعباس بود چرا که اولین خط بافت فرسوده در نوار ساحلی قرار گرفته است.

شهردار بندرعباس افزود: در تمام دنیا نوار ساحلی جایگاهی برای بنای زیباترین سازه‌ها است، اما این مهم در بندرعباس محقق نشده بود که با بازشدن گره حریم ۶۰ متر دریا می‌توان به این سمت و سو حرکت کرد.

شهردار بندرعباس بیان‌کرد: یکی از مشکلات شهر بندرعباس این بوده که در بحث معماری و شهرسازی در یک بن‌بست شرق و غرب قرار گرفته است و در راستای حل این مشکل تفاهم‌نامه‌ای با نیروی دریایی ارتش و همچنین نیروی هوایی ارتش منعقد شده است که می‌تواند این معضل را رفع و رجوع کند. نوبانی با بیان اینکه  ۴۳ درصد از شهر بندرعباس در بافت فرسوده قرار گرفته است، گفت: ۳۳ محله از بندرعباس در بافت فرسوده قرار دارد و ۲۵ درصد از آن بدون هیچ معماری و سازه اصولی است که بسیار خطرآفرین است.

شهردار بندرعباس در ادامه تصریح کرد: برای ۱۴ محله  از محلات بافت فرسوده بندرعباس طرح‌های بازآفرینی توسط مشاورین آماده شده است و از سال گذشته نیز طرح بازآفرینی در محله اسلام آباد آغاز شده که پیشرفت خوبی دارد و در صورت مساعدت سایر دستگاه‌های مسئول تا پایان سال به اتمام خواهد رسید.

شهردار بندرعباس خاطر نشان کرد: در دهه ۸۰ مصوب شده است که ۳۵۰ هکتار زمین جهت مشارکت شهرداری جهت بازآفرینی شهری به شهرداری بندرعباس تحویل داده شود که هنوز این امر محقق نشده است و خواهش داریم این اراضی سریعا به شهرداری واگذار شود.

شهردار بندرعباس در پایان خاطرنشان کرد: در یک‌سال گذشته اقدامات موثری در شهر بندرعباس انجام شده است و شهرداری با قدرت برای توسعه و زیباسازی شهر طبق برنامه پیش می‌رود.

باید سریعا با بسته‌های تشویقی مشکلات بافت فرسوده را حل کنیم

رئیس شورای اسلامی شهر بندرعباس گفت: شهر بندرعباس، حوادث و بلایای طبیعی زیادی را همه ساله پشت‌سر می‌گذارد و آنچه که مشهود است این است که خداوند تاکنون به مردم رحم کرده است که با وجود زلزله‌های شدیدی که رخ می‌دهد اتفاق خاصی نیفتاده است به همین منظور باید سریعا با بسته‌های تشویقی مشکلات بافت فرسوده را حل کنیم.

فاطمه جراره در آیین چهارمین جلسه روسای کمیسیون‌های شهرسازی و معماری کلانشهرها و مراکز استان‌ها، اظهار کرد : قطعا اجلاس‌های تخصصی این چنینی فرصت مناسبی را برای اعضای شورای شهر فراهم می‌کند که با اشتراک عقول و تجربیات مشکلات مشترک شهرهای خود را حل و فصل کنند.

وی افزود: فراهم شدن شرایط برای تکامل یافتن و نگاه مدیریت شهری موجب دست یافتن به سمت راه‌حل‌های منطقی می‌شود و راه را برای کاهش مشکلات در مدیریت شهری هموار می‌کند.

جراره عنوان‌کرد: شهر بندرعباس با قریب ۷۰۰ هزار نفر جمعیت و بیش از ۷ هزار هکتار مساحت ۴۳ درصد بافت فرسوده دارد و شهروندان ما از این موضوع رنج می‌برند.

رئیس شورای اسلامی شهر بندرعباس گفت: محله چاهستانی‌ها، آیت الله غفاری، شهرک توحید، محله کمربندی،دو هزار، اسلام آباد، طلابند، نخل ناخدا و … محلات بافت فرسوده بندرعباس را تشکیل می‌دهد و حتما می‌شود با سیاست‌گذاری‌های صحیح دولت در بخش مسکن، تهدید بافت فرسوده را به فرصتی برای تامین مسکن مورد نیاز مردم خصوصا قشر کم درآمد تبدیل کرد.

وی عنوان‌کرد: یکی از تصمیمات خوبی که دولت گرفته است بحث سند دار کردن اراضی دولتی در محلات حاشیه‌نشین و بافت فرسوده است اما در بندرعباس، تاکنون استقبال خوبی را شاهد نبودیم و لازم است این موضوع را کارشناسی کنیم البته ما یک تجربه‌ای را در سال ۹۶ برای نوسازی بافت فرسوده در محله چاهستانی‌ها داشتیم و پیگیر هستیم این اتفاق در محله اسلام‌آباد نیز بیفتد اما تلخی‌هایی که در تجربه شیرین بازآفرینی بخشی از این محله وجود داشته ممکن مانعی بر سر مسیر باشد.

جراره نبود مدیریت شهری واحد را چالش شهرهای کشور دانست و خاطرنشان‌کرد: شهر بندرعباس، حوادث و بلایای طبیعی زیادی را همه ساله پشت‌سر می‌گذارد و آنچه که مشهود است این است که خداوند تاکنون به مردم رحم کرده است و با وجود زلزله‌های شدیدی که رخ می‌دهد اتفاق خاصی نیفتاده است به همین منظور باید سریعا با بسته‌های تشویقی مشکلات بافت فرسوده را حل کنیم.

سهم هر استان در محلات ناکارآمد به ۶۴ محله می‌رسد

نماینده مردم هرمزگان در مجلس شورای اسلامی گفت: اگر یک حساب سرانگشتی داشته باشیم خواهیم دید که تقریبا سهم هر استان در محلات ناکارآمد به ۶۴ محله می‌رسد و باید برای آن فکری شود‌.
احمد مرادی در چهارمین جلسه روسای کمیسیون‌های شهرسازی و معماری کلانشهرها و مراکز استان‌ها، اظهار کرد: امروز بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری یکی از معضلات اساسی کشور است و برای حل آن عزم ملی، نگاه بلند و اراده‌ای قوی لازم است.

وی افزود: توقع ما از وزارت راه و شهرسازی و شرکت بازآفرینی شهری این است، که به فکر حل مشکلات بافت‌های فرسوده باشند چرا که حدود ۱۴۰ هزار هکتار از سکونتگاه‌های کشور در بافت فرسوده قرار گرفته است و حدود ۱۵ میلیون نفر مبتلا به این مشکل هستند.
نماینده مردم هرمزگان در مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: در کشور ما مشکل آمایش سرزمینی داریم و متاسفانه تا زمانی که خود را ملزم به تبعیت از آمایش نکنیم مشکلات باقی خواهد بود، آمایش سرزمینی یعنی طبق حدیث امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام عدالت و عدالت یعنی هر چیزی را به صورت صحیح در جای خود قرار دهیم.
وی خطاب به مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری کشور، گفت: اگر از ظرفیت بخش غیر دولتی استفاده نکنید باخته‌اید، امکان ندارد دولت به تنهایی بتواند مشکل سکونتگاه‌های غیررسمی و بافت‌های ناکارآمد شهری را حل کند چرا که این مهم بیش از ۲۰۰ هزار میلیارد تومان بودجه نیاز دارد که تحقق آن امکان‌پذیر نیست اما اگر تسهیل‌گری کنیم و از سرمایه‌گذاران بخش مسکن حمایت کنیم این معضل رفع خواهد شد.

۲میلیون و ۷۰۰ هزار بنای ناپایدار در کشور وجود دارد

معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با بیان اینکه ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار بنای ناپایدار در کشور وجود دارد، گفت: ۱۰ میلیون نفر در این ابنیه در حال زندگی هستند و جان آن‌ها در خطر است.

محمد آیینی در چهارمین اجلاس روسای کمیسیون‌های شهرسازی و معماری کلانشهرها و مراکز استان‌ها، اظهارداشت: نگاه به بافت فرسوده باید بااولویت حفظ جان مردم باشد چرا که در حال حاضر ۲ میلیون ۷۰۰ هزار بنای ناپایدار داریم که در کنار آن در مجموع ۲۲۰ هزار بنای ناپایدار تخریب شده است و ۷۱۰ هزار واحد به جای آن‌ها ساخته شده است.

وی ادامه داد: در استان هرمزگان بیش از ۴۲ هزار بنای ناپایدار داریم که هیچ سازه‌ای ندارند و به دلیل عدم استفاده از سازه‌های بتنی و فلزی بعضا با یک فشار ساده‌ای نیز ممکن است تخریب شوند.

معاون وزیر راه و شهرسازی، تاکید‌کرد: معتقدیم نوسازی بافت فرسوده یک تیر با چند نشان است، چرا که در این ۲ میلیون ۷۰۰ هزار بنای ناپایدار حدود ۱۰ میلیون نفر در حال زندگی کردن هستند که جان آن‌ها در خطر است و با نوسازی می‌توان این مشکل را حل کرد.

آیینی عنوان‌کرد: هر کدام از ما می‌توانیم روشی ابتکاری برای بازآفرینی شهری داشته باشیم چرا که تجربه مداخله مستقیم، دولت، شهرداری‌ها و بخش خصوصی در امر بازآفرینی را پیش از این داشته‌ایم  و به صراحت می‌گوییم  تمام این تجربه‌ها شکست خورده است اما تنها راه حل این معضل مردمی‌سازی است.

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با بیان اینکه در هشت‌ساله‌ی دولت گذشته، نوسازی مسکن متوقف شد، بیان‌کرد: عموم ساکنین سکونتگاه‌های غیررسمی کسانی هستند که توان بازپرداخت تسهیلات اعطایی را هم ندارند و اگر بخواهیم از سازنده‌ها کمک بگیریم، آن‌ها رغبتی به این امر ندارند و اگر هم پروژه‌ای را آغاز می‌کنند می‌خواهند کل بنا را تملک کنند و به مردم چیزی ندهند بر همین اساس ناچار هستیم مشوق‌های ویژه‌ای برای سرمایه‌گذاران بگذاریم که پای کار بیایند.

وی خاطرنشان‌کرد: افزایش تراکم، تسهیل در ضوابط پارکینگ‌ها، تسهیل در ضوابط معماری و … جزو مشوق‌هایی است که می‌‌توانیم به عنوان اولین تکه از پازل بازآفرینی به کار بگیریم و در گام دوم نیز باید از تسهیلات بانکی ارزان‌قیمت که حق مردم است نیز استفاده کنیم چرا که قانونگذار به صراحت اعلام کرده است ۲۵ درصد منابع بانک مرکزی باید به این سمت اختصاص پیدا کند.

لازم به ذکر است در این اجلاس روسای کمیسیون های شهرسازی و معماری کلانشهرها و مراکز استان‌ها به بیان نقطه نظرات خود پرداختند .

بازدید از پروژه های شاخص شهر بندرعباس و جاذبه های گردشگری استان از دیگر برنامه های این اجلاس دو روزه بود.

انتهای پیام/

خبرنگار : شهین صادقی