سهم تهران از هوای پاک: فقط ۳ روز

گروه جامعه: تهران، تا ساعت‌های پایانی دیروز، باز هم آلوده بود، با میانگین شاخص آلودگی میان عددهای ۱۵۰ تا ۲۰۰، یعنی آلوده برای همه شهروندان.بحران آلودگی هوا در تهران و سایر کلان‌شهرهای کشور به کجا خواهد رسید؟ این زخم تکراری با هر سرما دهن باز می‌کند. مگر باقی دنیا زمستان ندارد؟ وارونگی دما در کشورهای […]

گروه جامعه: تهران، تا ساعت‌های پایانی دیروز، باز هم آلوده بود، با میانگین شاخص آلودگی میان عددهای ۱۵۰ تا ۲۰۰، یعنی آلوده برای همه شهروندان.بحران آلودگی هوا در تهران و سایر کلان‌شهرهای کشور به کجا خواهد رسید؟ این زخم تکراری با هر سرما دهن باز می‌کند. مگر باقی دنیا زمستان ندارد؟ وارونگی دما در کشورهای متفاوت اتفاق می‌افتد، موضوع این‌ است که آن‌ها سعی می‌کنند عوامل ایجاد آلودگی را کمتر کنند و مدیریت بهتری داشته باشند نه اینکه با تغییر در استانداردهای شاخص آلودگی هوا صورت مسئله را پاک کنند.

هنوز برف‌ از سطح شهر پاک نشده‌ که هشدار وضعیت قرمز آلودگی هوا و احتمال تعطیلی مدارس داده می‌شود و باز هم برج میلاد را در هاله‌ای از دود و تیرگی می‌بینیم. منظره‌های زیبایی که در برف و سفیدی دیده می‌شدند حالا به علت آلودگی و کاهش دید دیگر نمایان نیستند.

در مقایسه‌ی ۳۳۱ روز اولیه‌ی سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ به آمار و ارقامی می‌رسید که نمونه‌ی گل‌درشت آن وجود دو روز خطرناک و دو روز بسیارناسالم در سال ۱۴۰۱ است که سال‌ گذشته این روزها وجود نداشته است.بر اساس داده‌های شرکت کنترل کیفیت هوای پایتخت، در سال جاری تهران ۱۶۸روز قابل قبول ، ۱۲۳ روز ناسالم برای گروه‌های حساس و ۳۳ روز ناسالم برای همه‌ی افراد داشته است. در مقایسه با مدت مشابه سال‌ قبل ۲۲۳ روز قابل قبول، ۱۰۰ روز ناسالم برای گروه‌های حساس و ۶ روز ناسالم برای همه‌ی افراد بوده است.درواقع تهران با جمعیت ده میلیون نفری تاکنون فقط سه روز هوای پاک داشته است. نفسی که بر مردم تنگ شده و برای افراد با بیماری زمینه‌ای با تشدید بیماری و مراجعه به اورژانس همراه بوده است.

در همین‌باره شروین تبریزی، مسئول روابط‌عمومی اورژانس تهران می‌گوید:«عملیات قلبی و تنفسی اورژانس در ماه‌های آلوده به صورت میانگین حدود ۱۸ درصد عملیات‌های اورژانس بوده است و افزایش میزان عملیات‌های امدادی مربوط به مشکلات قلبی و تنفسی حاکی از آن است که با افزایش هوای آلوده در تهران تعداد عملیات اورژانس در این مورد افزایش داشته است.»

افزایش آمار مراجعه به اورژانس در روزهای خاکستری پایتخت
برای افراد عادی زندگی در این هوای آلوده سخت و دشوار است که موجب سوزش گلو،کاهش دید، سردردهای مزمن و اختلال در عملکرد ریه می‌شود. از آنجایی که یکی از مولفه‌های مهم برای بهبود افراد مبتلا به بیماری قلب و تنفسی ، نفس کشیدن در هوای پاک است این شرایط آلودگی هوا بار مضاعفی بر دوش آن‌ها است.تحقیقات دانشمندان نشان می‌دهد تاثیرات مخرب آلودگی هوا از فرق سر تا نوک پا یکسان است و تک تک سلول‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد اما در این میان قلب و ریه بیشتر از همه آسیب ‌پذیرند. تبریزی می‌گوید: «در روزهای آلوده، ماموریت‌های قلبی و تنفسی حتی به ۴۰ درصد هم ‌می‌رسد این‌ درحالی‌ است که در خرداد ماه سال جاری که هوا نسبتا پاکیزه بوده آمار مراجعه ۱۸ درصد اعلام شده است.»

مناطق قرمز و گروههای حساس در برابر آلودگی هوا
هر چه تراکم جمعیت بیشتر، ترافیک سنگین‌تر و فاصله از شهرک‌های صنعتی کمتر باشد شاخص آلودگی در مناطق بالاتر می‌رود.مسئول روابط‌عمومی اورژانس تهران توضیح می‌دهد: «مناطق فاطمی، آزادی و شهر ری بیشترین آمار مراجعه به اورژانس را در آلودگی هوا داشته‌اند.»

تداوم آلودگی هوا شهرهای بزرگ در سال‌های اخیر به گروه‌های حساس مانند کودکان، سالمندان، افراد با بیماری‌های زمینه‌ای و تنفسی، کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند و بانوان باردار بیشتر آسیب می‌رساند. کودکان نیازمند به فضای آزاد برای بازی و سرگرمی هستند و از آنجایی که جنب‌وجوش بیشتری نسبت به بزرگسالان دارند هوای بیشتری را تنفس می‌کنند و هنگامی که در معرض آلودگی هوا قرار بگیرند دچار مشکلات بیشتری خواهند شد.

تبریزی ادامه می‌دهد:«شهروندان تهرانی بخصوص کودکان، سالمندان، بیماران تنفسی و زنان باردار این روزها در خانه بمانند همچنین دیگر شهروندان از تردد غیر ضروری در سطح شهر خودداری و در هنگام حضور در سطح شهر ماسک سوپاپ‌دار استفاده کنند و از خوردن مایعات و سبزی و میوه غفلت نکنند.»