حیات وحش حلقه اصلی زنجیره حیات است
یوسف یوسفی با اشاره به اینکه امسال دوازدهم اسفند روز جهانی حیات وحش با شعار “مشارکت برای حفاظت از حیات وحش ” نامگذاری شده است، بیان کرد: باید از همه ظرفیت ها و در تمامی سطوح جامعه ، برای مقابله با بحران های حیات وحش و رسیدن به ایده های جدید و اهداف تاثیرگذار استفاده شود وتلاش کنیم تعارضات موجود بین انسان و حیات وحش را به حداقل رسانده تا برای نسل آتی، سرزمینی با میراث طبیعی گرانبها به ارث بگذاریم.
وی افزود: حیات وحش دارای ارزش های اکولوژیکی، ژنتیکی، اجتماعی، اقتصادی، علمی، آموزشی، فرهنگی، تفریحی و زیبایی شناسی بوده و در توسعه پایدار و رفاه انسان نقش محوری دارد.به گونه ای که مردم در همه جا به حیات وحش و منابع زیستی منبعث از آن وابسته بوده و برای رفع نیازهای اساسی از جمله غذا ، سوخت ، دارو و مسکن و پوشاک به آن متکی هستند.
یوسفی با اشاره باینکه کشور ایران به خاطر تنوع جغرافیایی و اقلیمی خود دارای تنوع گونه ای بسیارارزشمندی است خاطر نشان کرد: براساس آخرین بررسی و گزارشات کارشناسان محیط زیست ، بیش از ۲۰ هزار گونه بی مهره ، حدود ۱۳۰۰ گونه مهره دار و بیش از ۸ هزار گونه گیاهی در اکوسیستم های خشکی و آبهای داخلی ایران زیست می کنند. و از حدود ۲ میلیون گونهای که در جهان شناسایی شدهاند، حدود ۴۴ هزار گونه در کشور ما یافت میشوند.
وی بیان داشت: جدیترین تهدید حیات وحش، تخریب زیستگاه است که بخشی از این تخریب به واسطه انسان و بخشی نیز به شکل طبیعی ایجاد شده است همچنین موارد د یگری مانند ورود گونه های مهاجم ، آلودگی محیط زیست ، تغییرات اقلیم ، بیماریها ، شکار غیر قانونی و قاچاق حیات وحش را هم میتوان از دیگرعوامل تهدید حیات وحش برشمرد.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی در ادامه افزود: استان مرکزی با مساحتی مساحتی حدود سه میلیون هکتار در محل زاویه برخورد دو رشته کوه البرز و زاگرس واقع شده که وجود مناطق کویری، کوهستان های مرتفع، تالاب ها و سدها ، دشت ها و کوهپایه ها به غنای زیستی استان کمک شایانی نموده است.
وی گفت: استان مرکزی در خاستگاه سوم کشور در حوزه تنوع زیستی قرار دارد و نماد تنوع زیستی استان کل (پازن ) می باشد و تاکنون ۳۳۵ گونه جانوری شامل ۵۳گونه پستاندار، ۲۰۵ گونه پرنده، ۵۴ گونه خزنده، ۴ گونه دوزیست، ۱۹ گونه ماهی بومی و یکهزار و ۳۳۶ گونه گیاهی در آن شناسایی شده است.
یوسفی بیان کرد: این استان دارای ۱۳ منطقه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست کشور است که سیصد و شش هزار و و نهصد و نود هشت هکتار وسعت دارد؛ که شامل پارک ملی هفتاد قله ، سه منطقه حفاظت شده هفتاد قله اراک ، الوند و چنارخمین ، دو پناهگاه حیات وحش راسوند شازند و جاسب دلیجان، مناطق شکارممنوع بازرجان تفرش، کلاهه آشتیان، چال خاتون شازند، پلنگاب خنداب، خرقان زرندیه و تالاب میقان و اثر طبیعی ملی غار نخجیر است. که این مناطق از بهترین زیستگاه ها و پناهگاه های حیات وحش کشور محسوب می شوند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی خاطر نشان کرد: گونه در خطر انقراض یا در معرض خطر انقراض ، جانوران و یا گیاهانی هستند که به دلیل تعداد کم و تغییرات اقلیمی و اکولوژی و یا تجارت حیاتوحش در فهرست گونههای در معرض خطر از بین رفتن ونابودی قرار گرفتهاند. واز چهار دهه پیش که بشر انقراض بسیاری از گونههای زیستی جانوری و گیاهی را در محیط زندگی خود مشاهده میکند، تنوع اکوسیستم و حفظ آن برای بقاء حیات در کره زمین اهمیت بیشتری یافته است.
یوسفی ادامه داد : بر اساس اطلاعات اتحادیه جهانی حفاظت از محیط زیست (IUCN) پانزده گونه جانوری ایران در معرض انقراض شدید قرار دارد که دو گونه آن شامل کرکس و خروس کولی اجتماعی در زیستگاه های استان مرکزی است. وبراساس آخرین مطالعات انجام شده در استان مرکزی ۱۷ گونه پستاندار ، ۲۲ گونه پرنده و ۲ گونه خزنده در معرض تهدید هستند .
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰