احتمال شیوع گونه‌های خطرناک‌تر کرونا که مهار آن سخت‌تر می‌شود

تدروس ادهانوم روز پنج‌شنبه ۲۴ تیر در یک چرخش نامعمول نسبت به ملاحظه‌کاری‌هایش در رابطه با کشورهای قدرتمند عضو سازمان بهداشت جهانی گفت هیات بین‌المللی که اوایل سال جاری میلادی به منظور تحقیق درباره منشاء ویروس کرونا به چین سفر کرده بود برای دسترسی به اطلاعات خام با چالش‌های بسیاری مواجه بود. او به خبرنگاران گفت […]

تدروس ادهانوم روز پنج‌شنبه ۲۴ تیر در یک چرخش نامعمول نسبت به ملاحظه‌کاری‌هایش در رابطه با کشورهای قدرتمند عضو سازمان بهداشت جهانی گفت هیات بین‌المللی که اوایل سال جاری میلادی به منظور تحقیق درباره منشاء ویروس کرونا به چین سفر کرده بود برای دسترسی به اطلاعات خام با چالش‌های بسیاری مواجه بود. او به خبرنگاران گفت که این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد از پکن می‌خواهد بیشتر شفاف‌سازی کند و به ویژه در رابطه با اطلاعات و داده‌های خام مربوط به روزهای اولیه شیوع این بیماری با ما همکاری داشته باشد. آقای ادهانوم سپس در اظهاراتی بر خلاف گزارش ماه مارس خود که در آن گفته بود احتمال سرایت ویروس از آزمایشگاه «به شدت غیرمحتمل» است، گفت: رد این نظریه زودهنگام بود. دبیرکل سازمان بهداشت جهانی افزود: «من خودم تکنسین آزمایشگاه بودم. من ایمونولوژیست هستم و در آزمایشگاه کار کرده‌ام و خطا در آزمایشگاه‌ها رخ می‌دهد». یکی از فرضیه‌های قدرتمند درباره منشا پیدایش ویروس کرونا این است که ویروس از آزمایشگاهی در شهر ووهان چین به بیرون نشت کرده است. دولت پیشین ایالات متحده به‌ویژه بر این فرضیه اصرار داشت، اما سازمان بهداشت جهانی آن را رد کرد.

در همین حال، کمیته اضطراری سازمان جهانی بهداشت، روز پنجشنبه ۱۵ ژوئیه (۲۴ تیر) نسبت به «احتمال زیاد» پیدایش گونه‌های جدید ویروس کرونا که «احتمالا خطرناک‌تر» هستند، هشدار داد.
کارشناسان این کمیته که به مدیرکل سازمان جهانی بهداشت مشاوره می‌دهند در بیانیه‌ای یادآور شدند: «پایان بیماری همه‌گیر کرونا دور است.» آن‌ها اضافه کردند: «احتمال پیدایش و شیوع گونه‌های نگران‌کننده جدید که احتمالا خطرناک‌تر هستند و حتی مهار آن دشوارتر است وجود دارد.»
دیدیه اوسین، رئیس فرانسوی این کمیته در یک نشست خبری تاکید کرد: «روندهای اخیر نگران‌کننده است. ۱۸ ماه پس از اعلام وضعیت اضطراری بین‌المللی بهداشت عمومی، ما همچنان به دنبال ویروس هستیم و ویروس همچنان به دنبال ما می‌آید.» در حال حاضر سازمان جهانی بهداشت چهار گونه ویروس کرونا را در دسته گونه‌های «نگران‌کننده» طبقه بندی کرده است که شامل گونه‌های آلفا، بتا، گاما و دلتا می‌شود. گونه دلتا که منشا آن از هند است بسیاری مسری‌تری از بقیه گونه‌ها معرفی شده که در برابر واکسن‌ها کمی مقاوم‌تر است.
پروفسور اوسین تاکید کرد که این کمیته دو توصیه اصلی را ارائه داده است که یکی از آن‌ها دفاع از دسترسی عادلانه به واکسن‌ است. وی درباره دومین موضوع گفت که با توجه به نابرابری در دسترسی به واکسن، تزریق دُز سوم که برخی از شرکت‌های داروسازی مانند بیون‌تک و فایزر اشاره کرده‌اند، توصیه نمی‌شود.