نفقه فرزند بعد از طلاق (میزان نفقه، شرایط پرداخت و قوانین آن در سال ۱۴۰۲)

در واقع خیلی از افراد مادر به دلیل ضرب و جرح همسر، خیانت، اعتیاد و… تصمیم به جدایی می‌گیرد. اما آینده فرزندان موردی است که باید هم مادر و هم پدر برای آن برنامه ریزی کنند. طبیعتا این مشکل کودک نیست که مادر و پدر او تصمیم به جدایی گرفتند. قانون ایران، نفقه فرزند بعد […]

در واقع خیلی از افراد مادر به دلیل ضرب و جرح همسر، خیانت، اعتیاد و… تصمیم به جدایی می‌گیرد. اما آینده فرزندان موردی است که باید هم مادر و هم پدر برای آن برنامه ریزی کنند.
طبیعتا این مشکل کودک نیست که مادر و پدر او تصمیم به جدایی گرفتند. قانون ایران، نفقه فرزند بعد از طلاق را فراموش نکرده و نکات مختلفی در رابطه با آن وجود دارد. در این مطلب به صورت کامل با این قوانین آشنا خواهید شد.

قانون ایران در رابطه با نفقه فرزند بعد از طلاق چیست؟
باید این موضوع را بدانید که حضانت فرزند یا فرزندان به صورت پیش فرض بعد از طلاق با پدر است. به همین دلیل خیلی طبیعی است که نفقه نیز با پدر بوده و او باید زندگی آینده کودک خود را تضمین نماید.
البته می‌دانید که در برخی از شرایط مادر موفق می‌شود تا حضانت فرزند خود را از مرد بگیرد. این کار اصلا راحت نبوده و بهتر است برای گرفتن حضانت فرزند خود، حتما با بهترین وکیل طلاق در مشهد مشورت نمایید. به این صورت راحت‌تر می‌توانید این مراحل را پیش ببرید.
اگر حضانت با مادر باشد، باز هم این وظیفه بر عهده پدر است تا نفقه فرزند بعد از طلاق را پرداخت کند. البته در شرایطی مادر خودش تصمیم می‌گیرد تا هیچ هزینه‌ای از پدر دریافت نکرده و به صورت قانونی پرداخت نفقه را بر عهده بگیرد.
خیلی از مادران برای اینکه فرزندشان را پیش خود نگه دارند، این پیشنهاد را با همسفر سابق خود مطرح کرده و به این شکل رضایت او را برای گرفتن حضانت، جلب می‌کنند.

پدر تا چه زمانی بعد از طلاق باید نفقه فرزند خود را پرداخت کند؟
در این قسمت تصمیم داریم در رابطه با این صحبت کنیم که پدر تا چه سنی باید نفقه فرزندان خود را پرداخت نماید. در این موضوع تفاوتی میان فرزند دختر و فرزند پسر وجود دارد. در رابطه با دختر، پدر موظف است تا زمان ازدواج او، نفقه را پرداخت کرده و تمامی نیازهای او را برطرف کند.
زمانی که دختر ازدواج نماید دیگر حق گرفتن نفقه از پدر خود ندارد. اگر بعد از مدتی شوهر دختر فوت کرده و دختر بتواند مستمری همسر خود را دریافت نماید، باز هم نمی‌تواند هیچ هزینه‌‎ای از پدر دریافت کند.
در رابطه با پسر باید گفت که تا سن ۱۸ سالگی می‌تواند نفقه خود را پدرش دریافت کند. بعد از این سن اگر بخواهد ادامه تحصیل داده و به دانشگاه برود، پدر باید هزینه تحصیلات را پرداخت کرده و نیازهای او را برطرف کند.
قانونی که در این رابطه وجود دارد این است که اگر پدر از پرداخت نفقه فرزند بعد از طلاق امتناع نماید، دادگاه بین ۳ ماه تا یک سال حبس برای او در نظر خواهد گرفت.

نفقه فرزند بعد از فوت پدر بر عهده کیست؟
اگر پدر بر اثر هر اتفاقی فوت کرد و یا نمی‌توانست پولی را به عنوان نفقه پرداخت کند (مشکلات مالی)، باید اجداد پدری نفقه را پرداخت نمایند. حالا اگر آن‌ها نیز توانایی مالی پراخت نفقه را نداشته باشند، باید مادر این وظیفه را قبول کند.
نهایتا اگر مادر نیز نتواند نفقه فرزند بعد از طلاق را پرداخت کند، این وظیفه بر گردن اجداد مادری خواهد افتاد.

میزان نفقه فرزند بعد از طلاق

میزان نفقه فرزند بعد از طلاق
به صورت کلی نمی‌توان مبلغ مشخصی به عنوان نفقه فرزند مشخص کرد. این موضوع به موارد مختلفی بستگی دارد. برای مثال سطح مالی خانواده می‌تواند این هزینه را کم یا زیاد کند. علاوه بر این موضوع در رابطه با نیازهای مالی فرزند نیز باید تحقیقاتی انجام شود.
برای مثال ممکن است فرزند به بیماری‌های خاصی مبتلا بوده و هزینه‌های درمان او زیاد باشد. پولی که پدر برای نفقه فرزند خود پرداخت می‌کند باید تمامی نیازهای تحصیل، پوشاک، خوراک و … را برطرف کند.
می‌دانید که تمامی خرج و مخارج در هر سال با سال قبل متفاوت بوده و پدر باید متناسب با نرخ روز، نفقه را پرداخت کند. در حالت کلی این موضوعی است که کارشناس نفقه باید در رابطه با آن تحقیق کرده و نظر نهایی خود را بیان کند.

دادخواست برای پرداخت نفقه فرزند بعد از طلاق
دادخواست برای پرداخت نفقه برای شرایطی است که مرد زیر بار این هزینه نمی‌رود. برای این دادخواست دو حالت وجود دارد:
۱٫    دادخواست پرداخت نفقه توسط فرزند:
اگر فرزند بالغ شده و به سن قانونی مورد نظر رسیده باشد، می‌تواند برای دریافت نفقه خود اقدام کرده و دادخواست خود را به دادگاه تقدیم کند. معمولا پسران بعد از سن ۱۸ سالگی و برای دریافت هزینه تحصیل به دادگاه مراجعه کرده و دختران بعد از ۱۸ سالگی و برای تامین مخارج تا زمان ازدواج، می‌توانند این دادخواست را تنظیم کنند.
البته اگر فرزند بخواهد قبل از ۱۸ سالگی به صورت شخصی برای این دادخواست اقدام کند، باید حکم رشد دریافت کند.
۲٫    دادخواست پرداخت نفقه توسط مادر:
اگر حضانت فرزند بر عهده مادر باشد، او می‌تواند برای دریافت نفقه فرزند خود، به دادگاه مراجعه کرده و دادخواست مورد نظر را تنظیم کند.
اطلاعات بیشتر در زمینه نفقه فرزند بعد از طلاق را اینجا بخوانید.