عروسی‌های ۲۰۰ نفره در «دلتا»ی کرونا

گروه جامعه: دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹ با اشاره به وضعیت شیوع و ابتلا به کرونای دلتا در کشور، گفت: اگر به نمودار بیماری در کشور نگاه کنیم، می‌بینیم که یک افزایش بسیار سریع و رو به بالا را در زمینه افزایش تعداد مبتلایان داریم.  عاطفه عابدینی، با اشاره به وضعیت شیوع کرونا در […]

گروه جامعه: دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹ با اشاره به وضعیت شیوع و ابتلا به کرونای دلتا در کشور، گفت: اگر به نمودار بیماری در کشور نگاه کنیم، می‌بینیم که یک افزایش بسیار سریع و رو به بالا را در زمینه افزایش تعداد مبتلایان داریم.

 عاطفه عابدینی، با اشاره به وضعیت شیوع کرونا در کشور، گفت: در حال حاضر طبق آمار ثبت شده وزارت بهداشت، با افزایش تعداد موارد مثبت بیماری، متاسفانه افزایش مبتلایان و مرگ و میر را هم داریم. به هر حال آغاز شیوع ویروس دلتا از جنوب کشور و استان‌های جنوبی مانند سیستان و بلوچستان، کرمان، هرمزگان و بوشهر بود و اکنون هم شاهدیم که بیشترین میزان درگیری را در این استان‌ها داریم.
وی افزود: البته متاسفانه از آنجایی که هنوز علی‌رغم همه توصیه‌ها باز هم مردم گوش نمی‌کنند و هنوز رفت و آمد‌ها ادامه دارد، تقریبا می‌توان گفت که با وجود تعداد زیاد شهر‌های قرمز و با توجه به نتایج آزمایش‌های ویروسی، به نظر می‌آید که موتاسیون غالب در کشور، موتاسیون دلتا است.

افزایش سریع تعداد مبتلایان به کرونا

عابدینی با بیان اینکه خاصیت موتاسیون دلتا این است که سرایت‌پذیری آن بسیار سریع است، گفت: بر همین اساس اگر به نمودار بیماری در کشور نگاه کنیم، می‌بینیم که یک افزایش بسیار سریع و رو به بالا را در زمینه افزایش تعداد مبتلایان داریم.

برگزاری عروسی‌های ۲۰۰ نفره در دل «دلتا»

وی درباره مهمترین عوامل انتشار کرونای دلتا در کشور، گفت: یکی از این عوامل رفت و آمد‌های بین استانی است. از طرفی واقعیت این است که شاید مرز‌های شرق کشور را به موقع نبستیم. از طرف دیگر مردم دیگر پروتکل‌های بهداشتی را رعایت نمی‌کنند. در حالی که در پیک دوم و سوم همکاری مردم بیشتر بود و در فروردین و اردیبهشت توانستیم چند هفته‌ای مراکز خرید بزرگ را ببندیم، بازار‌ها را ببندیم و جا‌های مختلفی را کنترل کردیم. در حال حاضر نه تنها نمی‌توانیم این موارد را کنترل کنیم، بلکه مردم هم دیگر همراهی نمی‌کنند. حتی می‌بینیم که مردم حتی ماسک زدن را هم خیلی رعایت نمی‌کنند.

ترس از کرونا ریخته

وی گفت: قبلا یک ترسی از کرونا وجود داشت و شاید اکنون این ترس ریخته است یا مردم خسته شده‌اند. به هر حال قبول داریم که مشکلات اقتصادی هم وجود دارد، اما واقعیت این است که میزان رعایت بسیار کاهش یافته است. به طوری که حتی می‌بینیم که عروسی‌های ۲۰۰ نفره و ۱۵۰ نفره دارد در این شرایط برگزار می‌شود.

نه سختگیری می‌شود و نه مردم رعایت می‌کنند

عابدینی ادامه داد: این در حالی است که حتی در کشور‌هایی که واکسیناسیون‌شان بهتر از ما انجام شده باشد، در حال حاضر نسبت به تجمع در مراکز سر بسته، واقعا ممنوع است و درباره آن هشدار داده شده است. زیرا در حال حاضر موتاسیون دلتا، در بالای ۱۰۰ کشور دارد به ویروس غالب بدل می‌شود و بر همین اساس در جا‌هایی هم که بیماری کنترل شده، میزان مرگ و میر و مبتلا کاهش یافته بود، اکنون که دلتا وارد شده، آن‌ها هم پروتکل‌ها را علی‌رغم واکسیناسیون پیشنهاد کردند و با سختگیری اعمال می‌شود، اما در ایران نه سختگیری می‌شود و نه مردم رعایت می‌کنند و این واقعا دردسر درست کرده است.

سرایت سریع؛ خاصیت موتاسیون دلتا

وی افزود: اکنون تهران را ببینید. واقعا در تهران تخت‌های بستری هر روز دارد پر و خالی می‌شود. البته یکسری ترخیصی داریم، اما تعداد بستری‌هایمان واقعا دارد زیاد می‌شود. در عین حال علی‌رغم اینکه در تهران مراکز سرپایی تزریق داروی رمدسیویر را داریم و این مراکز به صورت ۲۴ ساعته کار می‌کنند، اما باز هم تعداد تخت‌های بستری خالی در حال کاهش است. البته این خاصیت موتاسیون دلتا است. صحنه‌هایی که از هند می‌دیدیم هم بر همین اساس بود. یک تعداد بسیار زیادی با تماسی کوچک می‌توانند درگیر شوند. فقط کافی است که یک صحبت کوچک با یک فرد مبتلا به کرونا بدون ماسک داشته باشید و به راحتی این بیماری را می‌گیرید. حالا ما در شرایطی با این ویروس درگیر شدیم که مردم ما هم تقریبا دیگر رعایت نمی‌کنند.

افزایش سریع آمار‌های تهران

وی همچنین گفت: در حال حاضر مشکل اصلی ما استان‌های کرمان و هرمزگان است. البته اکنون آمار بستری تهران هم خیلی سریع دارد افزایش می‌یابد و بر اساس نمودار تهران هم یک جهش سریعی در افزایش مراجعین و بستری‌ها پیدا کرده است که البته این رفتار از ویروس دلتا برایمان عجیب نیست. زیرا این اتفاق رخ می‌دهد. با این حال متاسفانه همچنان جشن‌ها، مهمانی‌ها و مراکز خرید و… باز هستند و هیچ کدام از پروتکل‌ها حتی در استان‌هایی که مشکل داریم در این مراکز رعایت نمی‌شود.
عابدینی ادامه داد: ما هنوز بر روی نمودار افزایش یافته قرار داریم و به نظر می‌آید که اگر روی همین منوال عدم رعایت‌ها پیش رویم، علی‌رغم اینکه در هفته اخیر سرعت واکسیناسیون ما بسیار زیاد شده و روزانه دست کم حدود ۲۵۰ هزار نفر را واکسینه می‌کنیم، اما با عدم رعایت پروتکل‌ها از سوی مردم، به نظر می‌آید که همچنان افزایش درگیری را در یکی دو هفته آینده خواهیم داشت و متاسفانه به دنبال آن قطعا افزیش مرگ و میر هم خواهیم داشت.

چند مداخله برای کاهش مرگ‌ها

وی گفت: چند موضوعی که در پیک چهارم و پنجم داشتیم که خدا را شکر هنوز مورتالیتی‌مان (مرگ و میر) را خیلی افزایش نداده، این است که اولا استفاده از دارو‌های ضدویروس برای بیماران خیلی زودتر آغاز می‌شوند. زیرا در کلینیک‌های سرپایی مردم بدون اینکه بستری شوند، می‌توانند داروی ضد ویروس دریافت کنند؛ بنابراین درمان اولیه بیماری خیلی به کاهش کشندگی آن کمک کرده است.
عابدینی ادامه داد: همچنین مراکز درمانی هنوز دارند سرویس خوبی به مردم می‌دهند و علی‌رغم اینکه تخت‌ها پر است، اما باعث نمی‌شود که مردم پشت در بیمارستان بمانند. شاید مقداری معطل شوند، اما در نهایت در مراکز سرپایی رفع نیاز می‌شوند. از طرفی درمان‌ها هم مقداری متفاوت شده و کادر درمان تجربه بیشتری در درمان کووید پیدا کردند و درمان‌های ضدویروسی در دسترس‌تر شده است. در حالی که در پیک اول و دوم هیچ درمان ضدویروسی نداشتیم و دارویی مانند رمدسیویر هم در ایران نبود که اکنون به تولید داخلی رسیده است.
وی گفت: خوشبختانه به نظر می‌آید که ما نباید آمار مرگ و میر زیادی داشته باشیم. مداخلاتی که به این صورت در روند درمان بیماری انجام شده، ان‌شاءالله باعث می‌شود که میزان مرگ و میرمان نسبت به قبل بالاتر نخواهد رفت.