هرگز غذا را با ظروف پلاستیکی گرم نکنید

گروه سلامت: بعضی افراد عادت دارند که در روزهای شلوغ کاری یا روزهای آخر هفته حتما غذاهای رستورانی سفارش بدهند و این غذاها را در خانه میل کنند. گاهی اوقات هم حجم این غذاها به اندازه‌‌ای برای یک وعده مصرفی زیاد است که حدود یک‌چهارم تا نصف آنها برای روز بعد باقی می‌ماند. اما یک […]

گروه سلامت: بعضی افراد عادت دارند که در روزهای شلوغ کاری یا روزهای آخر هفته حتما غذاهای رستورانی سفارش بدهند و این غذاها را در خانه میل کنند. گاهی اوقات هم حجم این غذاها به اندازه‌‌ای برای یک وعده مصرفی زیاد است که حدود یک‌چهارم تا نصف آنها برای روز بعد باقی می‌ماند. اما یک سوال مهم همینجا مطرح می‌شود؛ آیا باید غذاهای رستورانی باقیمانده را با همان ظرف پلاستیکی درون یخچال گذاشت یا این‌که باید این غذاها را به یک ظرف استاندارد خانگی منتقل کرد؟
 

به گزارش سلامت، قبل از هر چیزی باید بگوییم که انتقال دادن باقیمانده غذاهای رستورانی از ظرف پلاستیکی رستوران به ظروف خانگی برای قرار گرفتن در یخچال ضرورت ندارد اما در روز بعدی به‌هیچ‌وجه نباید این غذای باقیمانده را با همان ظرف پلاستیکی گرم کنید. 

 

جدای از این نکته باید درباره بیسفنول A یا BPA هم توضیح بدهیم. بیسفنول A یا BPA نوعی ماده شیمیایی صنعتی است که از دهه ۱۹۵۰ میلادی برای ساختن ظروف پلاستیکی کاربرد دارد. این ماده شیمیایی که در گروه ترکیبات شیمیایی خاصی با نام فتالات‌ها قرار می‌گیرد، باعث اختلال در هورمون‌ها می‌شود. مطالعات علمی نشان داده‌اند که ورود این مواد شیمیایی به دستگاه گوارش می‌تواند حتی با چاقی، دیابت و مشکلات باروری مرتبط باشد. 
 
بیسفنول A یا BPA در پلاستیک‌های پلی‌کربنات یافت می‌شود درحالی که همین پلاستیک‌ها هستند که برای بسته‌بندی مواد غذایی و نوشیدنی‌ها کاربرد دارند. ماده چسبناکی که برای پوشش داخلی ظروف ساخته‌شده از فلز مثل قوطی فلزی مواد غذایی، درپوش بطری‌ها و… به‌کار می‌رود هم می‌تواند.

حاوی بیسفنول A یا BPA باشد. بیسفنول A موجود در پلاستیک‌ها می‌تواند به‌مرور زمان به داخل مواد غذایی و نوشیدنی‌ها نفوذ کند، مخصوصا اگر ظرف پلاستیکی در معرض تماس با حرارت قرار بگیرد. شدت انتقال ماده بیسفنول A به غذاها و نوشیدنی‌ها زمانی به اوج خودش می‌رسد که این ظروف پلاستیکی را برای گرم شدن داخل مایکروویو یا دستگاه‌های مشابه قرار بدهید. 
 
این ماده شیمیایی حتی می‌تواند خطرات جدی‌تری برای نوزادان و بچه‌های خردسال داشته باشد. درواقع، تحقیقات علمی نشان می‌دهند که بیسفنول A می‌تواند از جنبه‌های مختلفی بر رفتارهای کودکان تاثیرگذار باشد. یکی از همین مطالعات در سال ۲۰۱۶ میلادی نشان می‌دهد که تماس کودکان با بیسفنول A با بالا رفتن سطح اضطراب، احتمال افسردگی، بیش‌فعالی و بی‌توجهی مرتبط است. سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) هم به همین دلیل مدت‌هاست که استفاده از ترکیبات حاوی این ماده شیمیایی را در بسته‌بندی محصولات مخصوص نوزادان و کودکان مثل شیرخشک، فنجان‌های سیپی و بطری‌های مخصوص شیر کودکان ممنوع کرده است. 
 
بنابراین، اگر نگران تماس با بیسفنول A هستید، حتما هنگام خرید محصولات مختلف به این نکته توجه داشته باشید. حتی اگر مطمئن شدید که ظروف پلاستیکی رستورانی حاوی بیسفنول A نیستند، باز هم از قرار دادن آنها درون مایکروویو یا دستگاه‌های مشابه خودداری کنید زیرا این ظروف همچنان می‌توانند حاوی ترکیبات شیمیایی دیگری باشند که باعث اختلالات هورمونی یا مشکلات دیگر می‌شوند.