نمایش انتظارات تورمی در بازارها

گروه اقتصادی:روزنامه همشهری نوشت: روند صعودی بازارها، روی موج انتظارات تورمی دیروز هم ادامه یافت. روز چهارشنبه قیمت هر دلار از مرز ۲۶هزارو ۵۰۰تومان عبور کرد، شاخص بورس هم بیش از ۲درصد رشد کرد. به‌نظر می‌‌رسد فعالان بازارها در انتظار تداوم شرایط تورمی و حتی افزایش تورم در ماه‌های آینده هستند. روند صعود قیمت دلار […]

گروه اقتصادی:روزنامه همشهری نوشت: روند صعودی بازارها، روی موج انتظارات تورمی دیروز هم ادامه یافت. روز چهارشنبه قیمت هر دلار از مرز ۲۶هزارو ۵۰۰تومان عبور کرد، شاخص بورس هم بیش از ۲درصد رشد کرد. به‌نظر می‌‌رسد فعالان بازارها در انتظار تداوم شرایط تورمی و حتی افزایش تورم در ماه‌های آینده هستند.
روند صعود قیمت دلار شتابنده شده، با رشد قیمت دلار سایر بازارها نیز به حرکت درآمده‌اند. آنطور که اقتصاددانان می‌گویند با درنظر گرفتن متغیر‌های اقتصادی ازجمله کسری بودجه، رشد پایه پولی و نقدینگی، دولت جدید برای کنترل تورم راه بسیار دشواری را در پیش‌رو خواهد داشت.
نگاهی به گزینه‌های پیشنهادی برای تصدی سمت‌های اقتصادی در دولت سیزدهم نشان می‌دهد اگرچه اعضای این کابینه متفاوت از اعضای دولت حسن روحانی هستند اما این افراد عموما همان مدیرانی هستند که در طول سال‌های گذشته در بخش‌های مختلف اقتصاد ایران سمت اجرایی داشته‌اند. بسیاری از فعالان بازارها با اشاره به مشکلات ساختاری اقتصاد ایران، ازجمله تورم، از آن بیم دارند که بازهم در بر همان پاشنه سابق بچرخد؛ موضوعی که موجب خواهد شد فعالان بازارها به‌ویژه در بازار ارز، امید خود را به کاهش انتظارات تورمی از دست بدهند.
این روزها در شرایطی که تردیدها به آینده مذاکرات هسته‌ای افزایش یافته، واکنش‌های اولیه سرمایه‌گذاران در بازار ارز و سایر بازارهای دارایی، به این تردید‌ها و ابهام‌‌ها قابل مشاهده است. قیمت هر دلار آمریکا که روز سه‌شنبه برای دومین‌بار در ۱۰روز گذشته از مرز ۲۶هزار تومان عبور کرد، در مبادلات دیروز، چهارشنبه، دوباره رشد کرد و در ابتدای صبح به ۲۶هزارو ۳۰۰تومان رسید و تا بعدازظهر قیمت هر دلار آمریکا تا محدوده ۲۶هزارو ۶۵۰تومان صعود کرد.قیمت هر دلار آمریکا ظرف ۱۰روز اخیر ۱۲۰۰تومان افزایش یافته است. به‌دنبال رشد قیمت دلار، قیمت هر سکه طرح جدید هم با ۱۸۰هزار تومان افزایش به ۱۱میلیون ۵۸۰هزار تومان رسید. هر مثقال طلا هم با ۶۳هزار تومان افزایش به ۴میلیون و ۷۹۰هزار تومان رسید. همگام با رشد قیمت‌‌ها در بازار طلا و ارز، شاخص بورس هم دیروز برای دومین روز متوالی با یک رشد پر‌قدرت مواجه شد و با ۳۱هزارو واحد افزایش به یک میلیون و ۴۸۴هزار واحد رسید.
دیروز همچنین ارزش روزانه معاملات خرد در بورس تهران از ۱۰هزارمیلیارد تومان فراتر رفت که بالاترین میزان معاملات انجام شده از اسفند پارسال تاکنون است. به باور تحلیلگران، رشد قیمت دلار محرک اصلی رشد شاخص‌های بورس بوده است. از نظر تکنیکی چنانچه شاخص بورس بتواند از محدوده یک میلیون و۵۶۰هزار واحد عبور کند، احتمال رشد شاخص بورس تا محدوده ۲میلیون و ۱۰۰هزار واحد افزایش می‌یابد.
آنطور که تحلیلگران اقتصادی می‌گویند، در روزهای اخیر دو موضوع‌، یکی‌ انتظار برای رشد تورم و دومی‌ انتظار برای شکست مذاکرات هسته‌ای، افزایش یافته است. این دو عامل به سوختی پر‌قدرت برای افزایش قیمت دلار تبدیل شده و چون افزایش قیمت دلار، عموما محرک رشد در سایر بازارهای دارایی است، قیمت‌ها در سایر بازار‌ها هم متناسب با رشد قیمت دلار در حال افزایش است. در ۲روز گذشته مهم‌ترین بازاری که به رشد قیمت دلار واکنش نشان داده، بازار سهام بوده است.
احسان رضاپور، کارشناس بازار سرمایه در این‌باره گفت: نرخ دلار در حال تقویت است و این موضوع موجب شده حضور سرمایه‌گذاران در بازار‌های مختلف به‌ویژه بورس پررنگ‌تر شود.
او افزود: بورس نسبت به سایر بازار‌ها عقب‌تر است. بورس خود را با دلار ۲۰ هزار تومان تطبیق داده بود، اما حالا به این نتیجه رسیده نرخ دلار نمی‌تواند به کمتر از ۲۴‌هزار تومان برسد، در نتیجه شاهد تقویت موج معاملات سهام هستیم.او با بیان اینکه بازار دارایی‌ها همگام با رشد قیمت دلار در حال افزایش هستند، تأکید کرد: در شرایط افزایش انتظارات تورمی طبیعی است که سرمایه‌گذاران به سمت بازار‌های دارایی بروند و سعی کنند مانع افت ارزش دارایی‌هایشان شوند.
رضاپور افزود: بازار‌ها از نظر ارزش روز دارایی‌ها و پتانسیل سودآوری خود را با شرایط جدید اقتصاد و نرخ دلار مطابقت داده‌اند. او گفت: البته سایر بازار‌ها خیلی زودتر خود را با دلار ۳۰ هزار تومان مطابقت داده بودند، اما بازار سرمایه اینگونه نیست. دلار نیمایی که مبنای قیمت‌‌گذاری سهام شرکت‌های بورس است، حدود ۲۲ هزار تومان است، بنابراین هر چقدر نرخ دلار نیمایی افزایش یابد، می‌تواند روی سودآوری شرکت‌ها اثرگذار باشد. به همین دلیل بازار سرمایه فاصله زیادی با ارزش‌های خود نسبت به سایر بازار‌ها دارد.
رضاپور تأکیدکرد: مؤلفه‌های بزرگ در این بازار بسیار بیشتر از سال‌های گذشته وجود دارد و می‌تواند به‌عنوان یک ظرفیت شاهد برگشت منابع به بازار سرمایه باشیم که اگر اتفاق بیفتد، می‌‌تواند روند افزایشی پرشتابی به بازار بدهد.
احمد احمدآبادی، کارشناس بازار سرمایه هم گفت: خرد جمعی بازار به این نتیجه رسیده که فعلا از برجام خبری نیست و اگر توافقی هم حاصل شود، در گام‌های نخست محدود خواهد بود.
او افزود: فعالان بازار انتظار دارند که قیمت دلار رشد کند در نتیجه حجم سرمایه‌گذاری در سهام شرکت‌های صادرات‌محور و شرکت‌هایی که درآمد‌های ارزی دارند در حال افزایش است.
او افزود: وضعیت اقتصادی شرایطی را به‌وجود آورده که آینده نرخ دلار پایین دیده نمی‌شود، حتی افرادی که درگذشته دلار ۱۵ هزارتومانی را پیش‌بینی می‌کردند، حالا کف نرخ دلار را ۲۵ هزار تومان تخمین می‌زنند. به‌گفته او، با توجه به نوسان رو به بالایی که در دلار شاهد هستیم، روند فعلی بازار‌ها رو به رشد خواهد بود.
ابوالفضل شهرآبادی، کارشناس بازار سرمایه در این‌باره گفت: ثبات صعودی بازارسهام به روند مذاکرات هسته‌ای بستگی دارد. او افزود: با فرض اینکه مذاکرات به نتیجه برسد روند صعودی بازار ادامه‌دار خواهد بود و می‌توان انتظار داشت بازار با شیب ملایمی به حرکت صعودی خود ادامه دهد و حتی ممکن است شاخص عدد یک میلیون و۷۰۰ هزار و حتی بالاتر را نیز ببیند.
شهرآبادی تأکید کرد: اما درصورتی که مذاکرات به‌خوبی پیش نرود، به بازار شوک وارد می‌شود البته ممکن است این فرایند به افزایش قیمت دلار منجر شود که این عامل به رشد ناشی از تورم بورس منتج خواهد شد که این مسئله نیز دور از ذهن نیست. او اضافه کرد: هر قدر ابهام در بازار بیشتر باشد دغدغه سرمایه‌گذاران نیز بیشتر می‌شود و سرمایه‌گذاری‌های کم‌ریسک بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد مانند صندوق‌های درآمد ثابت؛ اما وقتی آینده روشن باشد، می‌توان انتظار داشت چشم‌انداز بورس نیز روشن‌تر شود و سرمایه‌گذاران به‌طور بلندمدت روی سهام سرمایه‌گذاری کنند.