پس‌لرزه‌های دستکاری بودجه ۱۴۰۰ در مجلس

گروه اقتصادی: رئیس هیئت مدیره دیده‌بان شفافیت و عدالت گفت: اگر جهت‌گیری در تغییرات شخصی یا حوزه‌ای باشد و یا به نفع اشخاص حقوقی خاص باشد، حتما باید مواخذه شود.به گزارش ایلنا، احمد توکلی، درباره مباحث اخیر پیرامون وقوع برخی تغییرات در جداول لایحه بودجه توسط رئیس مجلس، گفت: ببینید ما در مسیر «تهیه و […]

گروه اقتصادی: رئیس هیئت مدیره دیده‌بان شفافیت و عدالت گفت: اگر جهت‌گیری در تغییرات شخصی یا حوزه‌ای باشد و یا به نفع اشخاص حقوقی خاص باشد، حتما باید مواخذه شود.به گزارش ایلنا، احمد توکلی، درباره مباحث اخیر پیرامون وقوع برخی تغییرات در جداول لایحه بودجه توسط رئیس مجلس، گفت: ببینید ما در مسیر «تهیه و تنظیم» و «رسیدگی و تصویب» لایحه بودجه یک سری مشکلات داریم. با این توضیح که تهیه و تنظیم بودجه در دولت انجام می‌شود و بعد به مجلس می‌آید و رسیدگی و تصویب در آنجا صورت می‌گیرد.

وی افزود: اولاً در تمام طول این مسیر از تهیه تا تصویب، قواعد بودجه‌ریزی تقریبا به‌طور کامل رعایت نمی‌شود و قوانین را نقض می‌کنند.نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی در ادامه بیان داشت: در بحث بودجه، همیشه باید یک‌ قانون از پیش وجود داشته باشد و برای آن تکالیف که در قانون در نظر گرفته شده، پول درنظر بگیرند. اما این وجود ندارد، در نتیجه مجبور می‌شوند در روند تنظیم و تصویب بودجه «قانونگذاری» کنند.

 

نماینده اسبق تهران درخصوص تغییرات مورد ادعای نمایندگان پیرامون لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ گفت: با مواردی که اشاره کردم انجام تغییرات مسبوق به سابقه است اما اگر جهت‌گیری در تغییرات شخصی یا حوزه‌ای باشد و یا به نفع اشخاص حقوقی خاص باشد، حتما باید مواخذه شود.رئیس هیات مدیره دیده‌بان شفافیت و عدالت در رابطه با پیگیری‌های این موسسه پیرامون مساله تغییر در لایحه بودجه، اظهار داشت: آقای نادران به صورت مجازی در جلسه هیات مدیره دیده‌بان حضور پیدا کردند و توضیحاتی را ارائه دادند. من هم ایشان فرد رُک و صریحی می‌دانم. حالا در مواجهه با نمایندگان معترض هم حرف خود را بیان می‌کند. اگر ظلم مرتکب شده باشد، حتی اگر نادران باشد ما پیگیری می‌کنیم اما اگر روشن شود تخلف و کوتاهی کرده، ناچار بوده و تقصیر نداشته در این مواردی که شبهه‌ناک هستند و قطعیت وجود ندارد که تغییرات ایجاد شده، یقه‌شان را نمی‌گیریم. اگر مساله شبهه ناک باشد یقیه کسی را نمی گیریم 

توکلی در پاسخ به این سوال که «آیا توضیحات نادران به عنوان رئیس کمیسیون تلفیق برای شما قانع کننده بود؟»، بیان داشت: ما در این رابطه حرف نهایی را نزده‌ایم به این علت که حرف مخالفین را نشنیدیم. فقط به ایشان گفتیم قبل از اینکه دعوا بالا بگیرد تا فرصت هست حرف‌های خود را در محضر مردم بیان کنند. این نامه‌ای که مخالفین نوشتند را بردارند و در صحن علنی توضیح بدهند که پاسخ هر کدام از موارد چیست، اگر قانع شدند که هیچ، اگر قانع نشدند، سند بیاورند؛ به این علت که مخالفین هم تاکنون حرف‌های کلی زده‌اند. در صورت ارائه سند هم کمیسیون اصل نود رسیدگی کند و هم ما رسیدگی خواهیم کرد. ما تاکنون نشان دادیم که رودربایستی با کسی نداریم، ان‌شاءالله بعد از این هم نخواهیم داشت.

چند نفر مجلس را دور می‌زنند
بهرام پارسایی، با اشاره به تغییرات در جداول بودجه ۱۴۰۰ در مجلس، گفت: این اتفاق یک پدیده نادر در تاریخ مجلس شورای اسلامی بود که برای نخستین بار و به این شکل در نهاد قانونگذاری کشور رخ داد.نماینده پیشین مجلس ادامه داد: متاسفانه در یک رفتار غیرمرسوم، بودجه ای که در سال ۹۹ مراحل تصویب و تایید نهایی شورای نگهبان را گذرانده، تغییر کرده و در این میان عده‌ای به جای عذرخواهی و پاسخگویی، به بدترین شکل از این کار دفاع هم می‌کنند.

پارسایی خاطرنشان کرد: دست بردن به بودجه‌ای که مراحل تصویب و تایید خود خود را طی کرده و برای اجرا به دولت ابلاغ شده، پدیده‌ای است که تا حالا اتفاق نیفتاده است. در مجلسی که خودش قانونگذار است و باید بر قانون اساسی نظارت کند، طبق میل و نظر اشخاصی مجلس را دور می‌زنند و با این کار به وجهه و جایگاه مجلس آسیب می‌زنند.وی با بیان این که سابقه‌ نداشته است که به این شکل چند نفر در بودجه دست ببرند، تاکید کرد: ممکن بود افرادی پیشنهاد بدهند و در کمیسیون تلفیق تصویب شود و به صحن مجلس بیاید ولی بعد از طی مراحل قانونی، نخستین بار چنین اتفاقی درباره بودجه رخ داده است.

پارسایی با بیان اینکه این رفتار در درجه نخست منجر به تنزل جایگاه مجلس می‌شود، گفت: به نظر می‌رسد این کار بی حرمتی به رای مردم است. شاهد هستیم چند نفر مجلس را دور می‌زنند. پیامد این کارها در شرایطی که مردم گله مندی‌هایی هم دارند، به نوعی بی‌اعتمادی بیشتر مردم به مجلس است.وی ادامه داد: از طرفی گستاخی برخی را شنیدم که شکایت کردند چرا که این جداول را منتشر کردند مجلسی که مدعی شفاف‌سازی است و شعارش مبتنی بر شفاف سازی بوده، این گونه با یک تخلفی که باید شفاف بیان کنند مدعی می‌شوند و مسائل مغفول می‌ماند و عملکردشان با شعارشان در این مورد حداقل در دو جبهه متفاوت است.