روایت آسوشیتدپرس از موانع اصلی در مذاکرات آتش‌بس غزه

رسانه آمریکایی گزارش داد بیش از یک سال است که برای خاتمه جنگ غزه تلاش می‌شود و بارها مذاکرات غیرمستقیمی در این راستا برگزار شده اما چه عواملی مانع اجرای آتش‌بس و آزادی اسرا می‌شوند؟

به گزارش ایسنا، ۴۶۵ روز از جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه می‌گذرد و با این حال هنوز هیچ چشم‌اندازی برای برقراری آتش‌بس در این باریکه و آزادی اسرا وجود ندارد. این درحالیست که طی هفته‌های اخیر میانجی‌ها به‌ویژه مصر و قطر با هماهنگی دولت آمریکا تلاش‌های خود را از طریق دیدارها و تماس‌ها با حماس و مقامات صهیونیست برای بحث درباره آتش‌بس غزه تشدید کرده‌اند.

خبرگزاری «آسوشیتدپرس» در گزارشی با اشاره به موانع اصلی در آتش‌بس غزه و آزادی اسرا می‌نویسد: «به‌رغم میانجیگری‌ها و تلاش برای برقراری آتش‌بس، مذاکرات بارها بر سر مسائلی با بن‌بست مواجه شده‌اند و از جمله این موانع می‌توان به جزئیات تبادل اسرا، دائمی بودن آتش‌بس و خروج نیروهای اسرائیلی اشاره کرد. این شرایطی در حالی رخ می‌دهد که طرفین یکدیگر را به عقب‌نشینی در مذاکرات متهم می‌کنند و جنگ در عین حال ادامه می‌یابد.»

رژیم اشغالگر با حمایت تمام‌عیار آمریکا به جنایات بی‌امان خود در غزه ادامه می‌دهد و از ابتدای حملات هفتم اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون ۴۶ هزار و ۵۸۴ فلسطینی در نوار غزه به شهادت رسیده‌اند. از طرفی، گروه‌های بشردوستانه در تلاش هستند تا کمک‌های مورد نیاز را به غزه برسانند و در میان این چالش‌ها، کارشناسان نسبت به قحطی هشدار می‌دهند.

آسوشیتدپرس در رابطه با مسئله تبادل اسرا گزارش می‌دهد: «در اسرائیل، خانواده‌ها تجمعاتی را برگزار می‌کنند و خواستار آزادی اسرا می‌شوند. حماس در حال حاضر حدود ۱۰۰ اسیر از تاریخ هفتم اکتبر ۲۰۲۳ دارد و ارتش اسرائیل ادعا می‌کند که یک‌سوم از این افراد کشته شده‌اند اما از طرفی حماس هم خواستار آزادی اسرای خود از زندان‌های اسرائیل است و می‌گوید که دست‌کم به آتش‌بسی جزئی جهت تعیین وضعیت اسرا نیاز دارد زیرا آنها در مکان‌های مخفی توسط گروه‌های مختلف زندانی شده‌اند.»

موانع اصلی در بن‌بست مذاکرات آتش‌بس غزه
جنایات رژیم صهیونیستی در غزه

مراحل آتش‌بس

این رسانه آمریکایی با اشاره به قصد و نیت طرفین می‌افزاید: «توافقی که وجود دارد، چندین برنامه را شامل می‌شود. در مرحله نخست، حماس آسیب‌پذیرترین اسرا را آزاد خواهد کرد و نیروهای اسرائیلی از برخی مناطق عقب‌نشینی خواهند کرد؛ اقدامی که موجب می‌شود برخی فلسطینیان به خانه‌هایشان بازگردند و کمک‌های بشردوستانه افزایش یابد.»

آسوشیتدپرس در راستای ادامه این برنامه‌ها می‌نویسد: «در مرحله دوم که طی مرحله قبل پیرامون آن مذاکره می‌شود، سایر اسرا آزاد خواهند شد که این اقدام باید در ازای آتش‌بسی پایدار و خروج نیروهای اسرائیلی انجام شود. حماس صراحتا اعلام کرده که سایر اسرا را تا زمانی که نسبت به خاتمه جنگ مطمئن نشود، آزاد نخواهد کرد. از طرفی، بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل هم مدعی شده تا پیش از نابودی حماس، به جنگ خاتمه نخواهد داد.»

این رسانه آمریکایی با اشاره به حسن‌نیت حماس می‌افزاید: «حماس به دنبال آتش‌بس دائمی است اما اسرائیل، پیروزی کامل در این جنگ را جست‌وجو می‌کند.»

مسئله گذرگاه‌ها

آسوشیتدپرس به مسئله گذرگاه فیلادلفیا و مذاکرات فصل تابستان چنین اشاره می‌کند: «مذاکرات تقریبا در فصل تابستان از هم فرو پاشید و اسرائیل به حضور خود در گذرگاه فیلادفیا ادامه داد. اسرائیل ادعا می‌کند که حماس از طریق تونل‌های زیر این گذرگاه، سلاح‌هایی را قاچاق می‌کند. از طرفی، مصر به‌عنوان کشوری میانجیگر می‌گوید که این تونل‌ها را سالها قبل مسدود کرده و با هرگونه حضور اسرائیل در طرف غزه مخالف است.»

رژیم صهیونیستی درخصوص محور «نتزاریم» نیز به طرح ادعاهای خود ادامه می‌دهد و می‌گوید: «مردمی که به شمال غزه بازمی‌گردند باید به دلیل حمل سلاح بازرسی شوند؛ بنابراین اسرائیل باید در گذرگاه نتزاریم نیز حضور داشته باشد.»

تشکیلات نظامی ارتش رژیم صهیونیستی ماندن در محور «صلاح الدین» (فیلادلفیا) در مرز بین نوار غزه و مصر یا باقی ماندن در محور «نتزاریم» که شمال و جنوب نوار را از هم جدا می‌کند، شرط لازم برای هرگونه توافق با جنبش حماس می‌داند.

موانع اصلی در بن‌بست مذاکرات آتش‌بس غزه
آوارگان فلسطینی در «خان یونس»

غزه پس از جنگ

خبرگزاری آسوشیتدپرس به مسئله مهم اداره غزه پس از جنگ می‌پردازد و در این خصوص می‌نویسد: «اسرائیل می‌گوید حماس هرگز نباید در غزه حکمرانی کند اما خودش هم برنامه واقع‌بینانه‌ای برای دولت جایگزین ندارد. از آنجایی که ظاهرا گزینه جایگزین وجود ندارد، حماس سریعا توانسته پس از حملات اسرائیل خود را تقویت کند و همچنان کنترل بخش‌های زیادی از قلمرو را در دست دارد.»

دولت «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا مدت‌هاست که برای یک معامله بزرگ فشار آورده است که براساس آن تشکیلات خودگردان فلسطین اصلاح‌شده، غزه را با حمایت کشورهای عربی و مسلمان از جمله عربستان سعودی اداره کند.

اما رهبران عرب و مسلمان صراحتا اعلام کرده‌اند که اولویت اول آنها تشکیل کشور فلسطینی در کرانه باختری اشغالی، قدس شرقی و غزه است.

انتهای پیام