موزه چهارفصل اراک، یادگاری از گذر تاریخ
شهر اراک بر خلاف ظاهر صنعتی که دارد دارای مکان های تاریخی، دیدنی و بسیار زیباست که می تواند روح و روان افراد را صیقل بدهد و او را برای لحظاتی از دامن زندگی شهرنشینی به دنیای زندگی گذشته ای نه چندان دور و به دور از دود و دم زندگی ماشینی سوق دهد.
یکی از این مکان های زیبا موزه تاریخی حمام چهارفصل اراک است که در خیابان شهید بهشتی و یا همان عباس آباد واقع شده و از مکان هایی است که در گذر از شلوغی خیابان عباس آباد در لحظه اول در چوبی قهوه ای رنگ قدیمی آن نظر هر رهگذری را به خود جذب می کند.
پس از ورود به داخل این حمام قدیمی که اینک تبدیل به موزه ای زیبا و مکانی برای نشان دادن زندگی گذشتگانمان و محلی امن برای نگهداری بسیاری از اشیا عتیقه که روزی عصای دست مردم در گذراندن زندگی بوده اند و اینک به دلیل بروز و ظهور وسایل جدید دیگر جایی در آشپزخانه ها، مشاغل و سایر نقاط زندگی ندارند شده و آرام در این موزه برای بازدیدکنندگان به خودنمایی می پردازند.
حوض وسط حمام که آرامش را به حضور مردم تقدیم می کند و کاشی ها و معماری زیبا و منحصر به فردی که در و دیوار این حمام را به همراه نقاشی های سنتی مزین کرده و سکوت و آرامش عجیبی که ذهن و فکر را حتی برای لحظاتی از تمامی دغدغه ها و نگرانی های زندگی مدرن دور می کند.
حمام چهارفصل اراک با حضور مجسمه هایی با لباس های قدیمی که روزی لباس های همشهریانمان بوده اند و با نشان دادن وسایل شغل هایی چون سلمانی، مسگری و … سعی در نشان دادن تاریخ و تمدن ایرانیان و هویت مردم شهر اراک دارد تا ما بدانیم و آیندگان نیز بدانند چه تاریخ، تمدن و هویت زیبایی را در گذشته داشته ایم و نسبت به حفظ و گسترش این هویت کوشا باشیم.
حمامی که محلی نیز برای حمام اقلیت ها در آن تعبیه شده است، حمامی که اینک در آن رسوم سنتی همچون حنابندان عروسی ها نیز به نمایش گذاشته شده است.
حمامی که مجهز به حمام گرم و حمام سرد، پاشویه، لنگ و خشک، خزینه، آب انبار و حمام مردانه و زنانه است و اینها نشان از تفکر، هنر معماری و نقاشی ایرانیان و بویژه اراکی ها دارد.
موزه حمام چهارفصل اراک، مکانی زیبا، دیدنی و بسیار تاریخی و مملو از خاطرات، رویاها و ایده های نو در عین باستانی بودن برای افراد می باشد که بازدید از آن ضمن آشنایی با هویت ایرانی می تواند درس های بسیاری را برای هنرمندان و معماران نیز در خود داشته باشد.
حمام چهار فصل از آثار باستانی شهر اراک و مربوط به اواخر دوره قاجار است. این بنا توسط حاج محمدابراهیم خوانساری (زاده ۱۲۳۲- درگذشت ۱۲۹۷) در زمان احمد شاه قاجار بنا نهاده شده و بزرگترین حمام کشور است.
این حمام در خیابان شهید دکتر بهشتی واقع شده و در تاریخ ۱۰ آبان ۱۳۵۵ با شمارهٔ ثبت ۱۳۳۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
وجود نقاشیها و نگارههایی از چهار فصل سال که در چهار گوشه این حمام وجود دارد علت نامگذاری این حمام بودهاست.
این حمام تنها حمام کشور است که در آن قسمتی مجزا برای اقلیتهای مذهبی وجود دارد.
این حمام در خیابان شهید دکتر بهشتی واقع شده و در تاریخ ۱۰ آبان ۱۳۵۵ با شمارهٔ ثبت ۱۳۳۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
نویسنده: سایه قهیه ای
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰