طغیان سن گندم زودتر پیشبینی شد
گروه اقتصادی: کاهش بارش و خشکسالی در سال زراعی جاری نوید سالی پردردسر برای کشاورزان و صنعت کشاورزی کشور و کردستان میدهد.معمولا خشکسالی در کردستان از ابتدای اردیبهشت ماه شروع میشد اما از انتهای اسفند ماه تاکنون شاهد بارش موثری در سطح استان نبودهایم و این موضوع بر شدت خشک سالی و تاثیر آن بر […]
به دلایل ذکر شده شرایط مساعدی برای طغیان آفت سن غلات در کردستان و بیشتر مناطق کشور فراهم شده است. این آفت به دلیل تغذیه از شیرهپرورده گیاهان به ویژه گندم، موجبات از بین رفتن محصول را به وجود میآورد و این موضوع تاجایی ادامه مییابد که گندم آلوده به آفت سن دیگر ارزش آرد شدن را نخواهد داشت.
طغیان سن گندم زودتر پیشبینی شد
فریدون حامدی با بیان اینکه زمستان معتدل سال زراعی جاری موجب شده آفت سن که در مراتع و کوهپایهها سرمایه زمستان را سپری میکنند بتواند در بهار طغیان کند اظهار کرد که پیش از آن که خبری از خشکسالی و کاهش بارش در رسانهها منتشر شود پیشبینی سازمان جهاد کشاورزی بر طغیانی بودن آفت سن گندم بوده است.وی افزود که با حضور کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی و اطلاعرسانیهای دقیق، مبارزه با آفت سن مادر گندم در کردستان، در سطح بیسابقه ١۷۷ هزار هکتار آغاز شد.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی کردستان با بیان اینکه سن مادر زمستان گذرانی کرده و در مزارع تغذیه و نزدیک به ۲۰۰ تا ۳۰۰ تخم میگذارد که در این مرحله کشاورز متوجه حضور آفت در مزرعه نمیشود و خسارات نیز قابل رویت نیست که کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی کشاورزان را در جریان تهدیدات آفت قرار میدهند.
وی عنوان کرد که با تداوم خشکسالی و بیانگیزگی بسیاری از کشاورزان، مبارزه با سن مادر در حدود ۷۰ درصد مزارع کردستان انجام نشد که لازم است مبارزه با سن غلات در زمان پورگی در این مزارع صورت گیرد تا محصول سالجاری کشاورز ارزش آرد شدن و محصول سال زراعی آینده نیز کمتر در خطر طغیان آفت قرار گیرند.
حامدی با اشاره به اطلاعرسانیهای سازمان جهاد کشاورزی بر لزوم مبارزه با آفت سن مادر و پورههای آن از طرق فرمانداری، بخشداری، دهیاریها و حضور در روستاها ادامه داد که کارشناسان جهاد با تشویق کشاورزان برای مبارزه با آفت سن غلات با وجود کم بودن عملکرد گندم در سالجاری در تلاشند تا طغیان این آفت را در سال آینده کنترل کنند.
فرصت کافی برای مبارزه با پوره سن وجود ندارد
وی ادامه داد که مبارزه با آفت پوره سن غلات در بیش از ۳۰ هزار هکتار از مزارع کردستان صورت گرفته و پیشبینیها حاکی از آن است این سطح تا ۲۰۰ هزار هکتار افزایش خواهد یافت که رقم مناسبی برای کنترل جمعیت این آفت مضر در سالجاری و سال آینده است.مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی کردستان خاطرنشان کرد که بیشتر کشاورزان با در نظر گرفتن صرفه اقتصادی و تاثیرات خشکسالی پس از نمایان شدن پورهها اقدام به مبارزه شیمیایی با آفت سن گندم میکنند که میتواند جمعیت آفت را کنترل کند.
وی با بیان اینکه ارزش اقتصادی گندم در سالجاری متفاوت خواهد بود، گفت: در سالهای گذشته سطح مبارزه با سن مادر و پوره سن گندم تنها در حد ۳۰ هزار هکتار بوده که شاهد جهش قابل توجه سطح مبارزه در سالجاری خواهیم بود.حامدی با اشاره به اینکه مزارع شهرستانهای بیجار، دیواندره و حومه حسین آباد سنندج با شدت بیشتری مورد حمله آفت سن گندم قرار گرفتهاند اظهار کرد که به دلیل خشکسالی و کوتاه شدن سیکل زندگی آفت فرصت کمی برای مبارزه با آفت سن گندم در اختیار کشاورزان است و متاسفانه بیشتر مناطق کردستان از آلودگی با این آفت دچار خسارت شدهاند.
مبارزه ۷۰۰۰ هکتاری با ملخ بومی
وی افزود که آفت عمده دیگری که مزارع کردستان را تحت تاثیر خود قرار میدهد ملخهای بومی هستند که در شهرستانهای سروآباد و مریوان در درجه اول و شهرستانهای سنندج و کامیاران در درجه دوم از شدت بیشتری برخودار بوده که سالانه به صورت مستمر مبارزه با آن صورت میگیرد و در سال جاری نیز در سطح ۷ هزار هکتار مبارزه صورت گرفته است.مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی کردستان در پایان یادآور شد که کنترل و مبارزه با آفت سن گندم یکی از مسائل بسیار ضروری است که کشاورزان باید آن را جدی بگیرند تا محصول سالجاری و سال زارعی آینده از گزند آفت سن غلات در امان باشد.
سن گندم زمستان را در دامنه کوهها و زیر بوتههای گیاهان چند ساله و یا در باغات و جنگلها در زیر پوستک درختان به سر میبرد. در فصل بهار و به محض گرم شدن هوا سنها شروع به فعالیت میکنند و اولین تغذیه خود را به صورت مختصر از گیاهان دامنه کوه شروع میکند.این حشره پیش از به خوشه رفتن گندم و جو به مزارع کشاورزی پرواز میکند و از شیره پرورده گیاهان به شدن تغذیه میکند و موجب میشود بسیاری گیاهان مزرعه به خوشه نرود که در این صورت کشاورز تنها میتواند از آنها به عنوان قصیل استفاده کند و از سوی دیگر پورهها نیز از گیاهان به خوشه رفته تغذیه میکنند و آنها را پوک میکنند که دیگر ارزش ارائه به نانوایی را ندارند.
توجه کشاورزان به اهمیت مبارزه با این آفت به دلیل اینکه سال دیگر با شروع بهار مجددا مزرعه و باغات را آلوده میکنند بسیار ارزشمند است. از سوی دیگر سازمان جهاد کشاورزی و سایر ادارات متولی میتوانند با قرق منطقی از چرای بی رویه دام در مناطق کوهستانی از شدت حملات این حشرات بکاهد.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰