خودروی برقی که آلودگی را کاهش می‌دهد

گروه اقتصادی: در عصر مدرن، می‌توان از خودروها انتظار داشت به جز جا‌به‌جایی بار و مسافر، ویژگی‌های دیگری هم داشته باشند. مسائلی مثل راحتی، کارآیی، طراحی پایدار اکنون جزو انتظارات مشتریان از خودرو است. استودیوی طراحی هیثرویک (Heatherwick) که خودروی برقی آیرو را طراحی کرده، هر سه ویژگی یاد شده را در نظر داشته است. […]

گروه اقتصادی: در عصر مدرن، می‌توان از خودروها انتظار داشت به جز جا‌به‌جایی بار و مسافر، ویژگی‌های دیگری هم داشته باشند. مسائلی مثل راحتی، کارآیی، طراحی پایدار اکنون جزو انتظارات مشتریان از خودرو است.
استودیوی طراحی هیثرویک (Heatherwick) که خودروی برقی آیرو را طراحی کرده، هر سه ویژگی یاد شده را در نظر داشته است. این استودیوی طراحی خودرو، آیرو (Airo) را برای برند آی‌ام موتورز (IM Motors) طراحی کرده و در نمایشگاه بین‌المللی شانگهای چین امسال هم به نمایش گذاشته،‌ اما هنوز تولید انبوه آن شروع نشده است.

 

این خودروی تمام برقی، علاوه بر اینکه آلایندگی آن صفر است، یک قدم هم پیش‌تر گذاشته و به فیلتر HEPA مجهز شده است. به بیان دیگر، هنگام حرکت و رانندگی، آلودگی هوا را هم جذب می‌کند. توماس هیثرویک،‌ بنیان‌گذار استودیوی طراحی هیترویک می‌گوید: «آیرو فقط یک خودروی برقی مثل بقیه خودروهای برقی نیست، و تنها کارآیی آن این نیست که هوا را آلوده نکند، بلکه حین حرکت،‌ مثل جاروبرقی، هوای آلوده را پاک می‌کند.» آیرو علاوه بر پاک کردن آلودگی هوا، یک ویژگی خاص دیگر هم دارد.

فضای داخلی این خودرو مثل دکوراسیون منزل منعطف و قابل تغییر بر اساس ذائقه و نیاز مشتری است. با اینکه فضای داخل این خودرو مثل خانه‌های مجلل بزرگ نیست اما همان فضای کوچک هم به صورت بهینه و منعطف مورد استفاده قرار گرفته است. صندلی‌های جلو،‌ می‌تواند به سمت عقب بچرخد تا سرنشینان جلو و عقب روبه‌روی هم قرار بگیرند.

بین صندلی‌های جلو و عقب هم یک میز،‌ طوری طراحی شده که قابلیت جمع و باز شدن دارد و می‌توان روی آن غذا خورد یا بازی کرد. علاوه بر این صفحه نمایش تاشو در آن به کار رفته و امکان نمایش تصاویر هم وجود دارد. با اینکه در عکس نشان داده شده است که پنجره‌ها و سقف آن شفاف است و داخل این خودرو از بیرون قابل دیدن است اما با فناوری جدید، شیشه‌ها با یک دکمه دودی شده و دیگر فضای داخل خودرو برای کسانی که در بیرون از آن قرار گرفته‌اند قابل دیدن نخواهد بود. آیرو اولین خودرویی نیست که هیثرویک طراحی کرده است.

این استودیو پیش از این اتوبوس شهر لندن و قایق توریستی هم طراحی کرده است. آیرو از ۲۰۲۳ به تولید می‌رسد و علاوه بر اینکه تمام‌برقی است، به آخرین فناوری‌های کمک به راننده و آپشن‌های کنترل رانندگی مجهز خواهد بود. هیثرویک علاوه بر این خودروی برقی، در حال طراحی جایگاه‌های شارژ عمومی خودرو است که به زودی در شهرهای بزرگ گسترش خواهد یافت. در طراحی این ایستگاه‌های شارژ از مواد صنعتی بادوام استفاده شده و سیم‌های آن قابل جمع شدن در محفظه است طوری که فضای بسیار کمی را اشغال می‌کند.

استوارت وود شریک و راهبر گروه در استودیوی هیثرویک است می‌گوید: «سامانه‌های حمل و نقل و جابه جایی انسان‌ها و بار، علاوه بر تحول در فناوری، شاهد تحول اجتماعی هم خواهند بود. نسل جدید از لحاظ اخلاقی، هوشیاری بیشتری نسبت به محیط‌زیست نشان می‌دهد و انتظار دارد که خودرو علاوه بر نقل و انتقال، به ارزش‌ها و نیازهای کاربری مردم هم توجه داشته باشد. تا به حال مهم‌ترین دغدغه هنگام طراحی فقط به کاهش مصرف سوخت محدود بوده اما حالا خودروهایی مثل آیرو در سبک زندگی تغییر ایجاد می‌کند و تعادلی بین سبک زندگی-خودرو-محیط‌زیست به وجود می‌آورند.»