قیمت دلار به این شرط بیشتر از ۷۵ هزار تومان نمیشود
گروه اقتصادی: دلار در آغازین روز هفته وارد کانال ۷۰ هزار تومان شد و در نوسان است. برخی معتقدند که افزایش تنشها در منطقه، بهخصوص درگیریها در سوریه عامل نوسان قیمت دلار است. گروهی دیگر این افزایش را به گردن فشردگی فنر قیمتها طی چندین ماه اخیر میدانند. علاوه بر آن با نزدیک شدن به […]
به گزارش اقتصاد۲۴، برزو حقشناس، تحلیلگر بازارهای مالی درباره جهش قیمت دلار پس از درگیریها در سوریه۴ گفت: «طبیعی است وقتی ضریب ریسک بالا میرود، قیمت دلار هم رشد میکند. این یک مسئله نرمالی است و در همه جای دنیا هم وجود دارد. اما بحث این است که بازارساز تلاش بسیاری کرد که قیمت دلار را پایین نگه دارد و نگذارد وارد کانال ۷۰ هزار تومان شود درحالی که با طبیعت اقتصاد ما سازگار نیست. ارزش قیمت دلار بالاتر از ۷۰ هزار تومان است، اما وقتی بانک مرکزی اجازه رشد نمیدهد طبیعی است که با کوچکترین اتفاقی به سمت ارزش ذاتی خود میرود.»
وی افزود: «اگر ماهیت ریسک طوری باشد که به زودی برطرف شود و دلار هم نزدیک ارزش ذاتی خود باشد، پس از برطرف شدن آن قیمت دلار باید کمتر شود، اما نزدیک یک سال و نیم است که بانک مرکزی با هر رشد دلار میگوید که به دلیل بالا رفتن ریسکهای سیستماتیک است. اگر چنین است، چرا به قیمت قبلی بازنمیگردد؟ بحث این است که آقای فرزین متاسفانه برخلاف وزیر اقتصاد، اعتقادی به ساز و کار بازار در تعیین قیمت دلار و ارزش ذاتیاش ندارد.
همین الان دولت دارد خدماتش را گران میکند، اما مگر میشود همه اقلام شامل تورم شود، اما دلار نشود؟ این منطق آقای فرزین بلای جان اقتصاد ما شده است. نتیجه هم این میشود که قیمت دلار را کنترل میکنند، اما کمتر از ارزش ذاتیاش. کنترل همیشه جواب نمیدهد و فنرش با رخ دادن حوادثی در میرود. نتیجهاش هم میشود اینکه قیمتش افزایش پیدا میکند، اما امروز که ریسکها تخلیه شده چرا قیمت دلار پایین نمیآید؟ دلیلش این است که هر کالایی که داد و ستد میشود را کمتر از ارزش ذاتیاش نگه دارید، با کوچکترین اتفاقی به سمت همان ارزش ذاتی خود میرود.»
حقشناس در پاسخ به اینکه باتوجه به نزدیک شدن به پایان سال میلادی و چینی و به دنبال آن افزایش تقاضای ارز از سوی شرکتها، وضعیت دلار تا پایان سال چه میشود؟ گفت: «ما به یک بازه بسیار بدی رسیدهایم. از یک سو دهم دی ماه، پایان سال میلادی است و بدتر از آن پایان سال چینی را داریم. از آنجایی که حجم عمدهای از شرکتها مراوداتشان با چین است، در آن زمان تقاضا خیلی بیشتر خواهد شد و بانک مرکزی با مشکل مواجه میشود.
از سوی دیگر همزمان است با روی کار آمدن ترامپ و احتمال ایجاد محدودیت برای فروش نفت ما. کار عاقلانهای که در یکی دو ماه گذشته انجام شد و فکر میکنم تدبیر آقای همتی بود، اجازه دادند که قیمت دلار در بازار آزاد و نیما یک مقدار بالاتر بیاید. اگر اصرار میکردند در همان بازه ۵۸ تا ۶۲ تومان که بانک مرکزی رنچ کرده بود، باشد ما الان با انفجار عجیب و غریب قیمت دلار مواجه میشدیم.»
این کارشناس بازارهای مالی ادامه داد: «این تفکر منطقی باعث شد یک مقدار مانع جهش عجیب و غریب دلار شود. هرچند رشد فعلی هم زیاد بود و از ۶۰ تومان به ۷۰ هزار تومان رسید، اما اگر آن اجازه صادر نمیشد، شاهد جهش عجیب و غریبی در قیمت دلار بودیم که اینبار کنترلش بسیار دشوار میشد.»
حقشناس خاطرنشان کرد: «وزارت اقتصاد در حال انجام کارهای منطقی است. همین که شب گذشته آقای همتی گفتند که باید بازار سرمایه را رونق دهیم تا نقدینگی به سمت بازارهای سفتهبازی نرود، منطقی است. در ظاهر هم بانک مرکزی دارد با ایشان همسو میشود و در اینصورت فکر میکنم بتوانیم دلار را در بازه ۷۰ تا ۷۵ هزار تومان کنترل کنیم. البته به شرط آنکه در حوزه ریسکها اتفاق خاصی رخ ندهد. اگر ریسکها و تنشها در روابط خارجه ما بیشتر شود شاهد قیمتهای بالاتری از دلار خواهیم بود. درصورتی که تنشها خیلی جدی نشود، روی کار آمدن ترامپ مدیریت شود و در بحث هستهای هم تنشها بالاتر نرود، شاید بتوان در بازه ۷۰ تا ۷۵ هزار تومان قیمت دلار را مدیریت کرد.»
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰