مدیریت یکپارچه شهری
مدیریت یکپارچه شهری مفهومی چند وجهی است و نوعی رویکرد هماهنگ و یکپارچه نسبت به مسائل و مشکلات شهری دارد و در توسعه، مدیریت و هماهنگی منابع به منظور دستیابی به اهداف توسعه پایدار نقشی فعال داشته و به واسطه آن دولت ها قادر به ایجاد توسعه مشارکتی و پایدار خواهند بود. منظور از مدیریت یکپارچه، نوعی از مدیریت توانمند و واحد در همه نهادها و ارگان هایی است که به گونه ای در بهبود و رفع مشکلات و مسائل شهری مسئول هستند و یا در این موارد نقشی مستقل یا مکمل دارند.
مدیریت یکپارچه شهری، از این رو ضروری است که شهروندان و شهرداری ها به دلیل عدم وجود هماهنگی میان دستگاه های مختلف در شهرهای بزرگ، هزینه های زیادی را متحمل میشوند. به طور مثال وجود ناهماهنگی بین دو نهاد عملیاتی مانند آب و فاضلاب و گاز و تداخل دو طرح عملیاتی مختلف موجب اتلاف منابع ملی و محلی زیادی میشود و شهروندان و دستگاه ها متحمل ضرر میشوند. دستگاه های عملیاتی مختلف ارتباط کمتری با یکدیگر داشته و مدیریت یکپارچه شهری میتواند این خلا را جبران کرده و نقش هماهنگ کننده و جهت دهنده برای این نهادها و سازمان ها داشته باشد در صورت وجود عدم هماهنگی بین سازمان ها و نهادها، اقداماتی که در شهرها انجام میشوند و منابع مورد استفاده در اداره شهرها و توسعه شهری، کارایی و اثربخشی خود را از دست میدهند. در مدیریت شهری، شهرداری و نهادهای دولتی و خصوصی ذیربط آنها در راس آن قرار میگیرند و شورای شهر نقش نظارتی و سیاستگذاری دارد و همچنین الگوی مدیریت شهری توسط شهرداری ها تدوین میشود. در مقابل، مدیریت یکپارچه شهری راه حلی تمرکز زدایانه و مبتنی بر قدرت چند جانبه و یکپارچه شده عناصر متکثر مدیریت شهری منطبق بر الگوی حکمروایی شهری است. سازمان ملل در چارچوب فعالیتهای خود به منظور استقرار مدیریت یکپارچه در شهرهای جهان و در قالب برنامه ابتکار عمل حکمروایی شهری، در بیانیه ای که میتوان آن را منشور مدیریت یکپارچه شهری نامید اصول ۹ گانه زیر را به عنوان معیار و ویژگی های حکمروایی خوب برشمرده است:
مشارکت
قانونمندی
شفافیت
پذیرا و پاسخ ده بودن
جهت گیری توافقی
عدالت
اثربخشی و کارایی
بینش راهبردی
بر همین اساس مدیریت واحد شهری میتواند اهداف زیر را دنبال نماید که عبارتند از ارتقای شرایط کار و زندگی همه جمعیت شهر با توجه ویژه به افراد و گروه های کم درآمد و زمینه سازی و ایجاد مشوق های توسعه اقتصادی و اجتماعی پایدار و همچنین حفاظت از محیط کالبدی شهر.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0