وقوع عارضه خشکیدگی خوشه خرما در نخلستان های هرمزگان

هرمزگان/کلمه نیوز-عضو هيات علمى بخش گياهپزشكى مركز تحقيقات كشاورزى و منابع طبيعى هرمزگان گفت : بارزترين علایم ظاهري خشکیدگی خوشه خرما ، پژمردگي و چروكيدگي تمام یا بخشی از خوشه است.

به گفته دکتر عبدالنبى باقرى آغاز ظهور علایم همزمان با مرحله تبدیل خارک به رطب می باشد و بروز این علایم معمولا همزمان با افزایش دمای هوا، کاهش رطوبت نسبی و وزش بادهای گرم و خشک است. علایم عارضه معمولا در اواخر مرحله خارک (موقع تغییر رنگ میوه) بروز می کند.

وی افزود : اولین علایم عارضه اغلب با ظهور نوار قهوهای رنگ در قوس مرکزی دم خوشهها همراه است. این تغییر رنگ در قوس دم خوشه ها غالبا ً در سطح فوقانی و گاهی در سطح تحتانی دم خوشه ها مشاهده می شود. ناحیه تغییر رنگ داده نسبت به بافتهای اطراف رطوبت کمتری داشته و کمی حالت فرو رفته پیدا می‌کند. سپس چروکیدگی و خشکیدگی تدریجی میوه ها آغاز می شود. در برخی موارد این علایم موقتی بوده و بازگشت میوه به حالت اولیه رخ می دهد. در مواردی که بروز علایم عارضه متوقف نشود خشکیدگی میوه ها ادامه یافته و میوهً ها کاملا چروکیده و خشک شده و به طور کامل رطوبت خود را از دست می دهند.

عضو هیات علمى بخش گیاهپزشکى مرکز تحقیقات کشاورزى و منابع طبیعى هرمزگان بیان کرد : مدیریت مناسب آبیاری، رعایت اصول تغذیهای و اقدامات به باغی و مدیریت آفات نقش مهمی در کاهش وقوع این عارضه دارد.

در همین راستا و در بازدید هفته های اخیر و همچنین فیلم و عکسهای دریافتی از مناطق مختلف استان، وقوع عارضه خشکیدگی خوشه خرما در برخی نخلستانها روی ارقام مختلف خرما به وفور مشاهده شده است.

در برخی موارد شدت عارضه بسیار بالا بوده و موجب بروز خسارات فراوانی شده است.

یاد آور می شود؛ عارضه خشکیدگی خوشه خرما اولین بار در سال ١٣۶٨ از استان کرمان گزارش شد و پس از چند سال، علایم عارضه در سایر استان های خرما خیز مشاهد شد. هرساله درصد قابل توجهی از محصول خرمای کشور در اثر این عارضه از بین می رود .

انتهای پیام/