۶ میلیارد یورو از منابع ارزی بلوکه‌شده در مسیر ایران

گروه اقتصادی: در هفته گذشته برخی رسانه‌های داخلی و خارجی از توافق ایران و آمریکا بر سر تبادل زندانیان و همچنین آزادسازی ۶ میلیارد دلار از منابع ارزی بلوکه‌شده ایران در کشور کره‌ جنوبی خبر دادند و چندی بعد، مقامات ارشد دو کشور این اخبار را تایید کردند تا آزادسازی این ارزها پس از کش‌وقوس‌های […]

گروه اقتصادی: در هفته گذشته برخی رسانه‌های داخلی و خارجی از توافق ایران و آمریکا بر سر تبادل زندانیان و همچنین آزادسازی ۶ میلیارد دلار از منابع ارزی بلوکه‌شده ایران در کشور کره‌ جنوبی خبر دادند و چندی بعد، مقامات ارشد دو کشور این اخبار را تایید کردند تا آزادسازی این ارزها پس از کش‌وقوس‌های فراوان، بالاخره قطعی شود.

حال خبرگزاری ایبنا که رسانه‌ای وابسته به بانک مرکزی است، در گزارشی از آزادسازی ۶ میلیارد یورو دیگر از منابع ایران، این بار در کشور عراق خبر داده و به نظر می‌رسد که ارزهای آزاد شده تنها به منابع مسدود شده در کره جنوبی ختم نمی‌شود.علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت نیز در اظهارات امروز خود به موضوع آزادسازی منابع ارزی بلوکه شده ایران واکنش نشان داد و گفت: منابع مسدوده شده ایران با دیپلماسی عزتمندانه و نتیجه‌گرای دولت سیزدهم آزاد شد و درحال طی مراحل خود است تا در اختیار دولت قرار گیرد.وی همچنین افزود: نتیجه دیپلماسی عزتمندانه این شد که منابع مسدود شده ایران هم در عراق و هم در کره جنوبی آزاد و در طی فرآیندی که تعریف شده، در مصارف غیرتحریمی در اختیار دولت و ملت ایران قرار خواهد گرفت.

سازوکار آزادسازی منابع ۶ میلیارد یورویی ایران
بر اساس گزارش منتشر شده در این وبسایت خبری، ۶ میلیارد یورو از منابع ارزی مسدود شده ایران در بانک TBI عراق، به‌زودی آزاد خواهند شد. قرار است این منابع از طریق دو بانک قطری، در اختیار ۶ بانک ایرانی قرار بگیرد. به این ترتیب بانک مرکزی ایران می‌تواند از این منابع آزاد شده برای خرید کالاهای غیرتحریمی یعنی مواد غذایی و دارو استفاده کند.

آزادسازی منابع ارزی بر بازار ارز تاثیر می‌گذارد؟
یکی از نکات قابل توجه پیرامون آزادسازی این منابع، آن است که برخی ادعا می‌کنند که با آزادسازی منابع ارزی بلوکه‌شده، بانک مرکزی می‌تواند این ارزها را به بازار ارز تزریق و باعث کاهش قیمت‌ها در این بازار شود. با این وجود، به نظر می‌رسد که این اشخاص و جریان‌ها با مطرح کردن چنین ادعایی قصد دارند همین منابع ارزی را نیز صرف ارزپاشی در بازار و سرکوب نرخ ارز در کوتاه‌مدت کنند و آن را به باد دهند. این در حالی است که تجربه ثابت کرده این سیاست تنها می‌تواند به عنوان مسکنی در کوتاه‌مدت عمل کرده و در بلندمدت، نتیجه‌ای جز منابع ارزی کشور نخواهد داشت.

از سوی دیگر دولت قبلا معادل ریالی این منابع را از بانک مرکزی دریافت کرده و حالا ارزهای آزادشده باید در ذخایر بانک مرکزی قرار گیرند. بنابراین آزادسازی این منابع ارزی به طور مستقیم اثری بر بازار ارز نخواهد داشت و تنها می‌تواند آثار روانی و هیجانی را برای معامله‌گران در میدان فردوسی به دنبال داشته باشد.