گزارش نیویورک‌پست از علت اخراج سفیر سابق ایران در سازمان ملل از دانشگاه

به گزارش نیویورک‌پست، محمدجعفر محلاتی، روحانی شیعه، سفیر پیشین جمهوری اسلامی در سازمان ملل و استاد موسسه آموزشی اوبرلین در ایالت اوهایو آمریکا، به دلیل طرح شکایتی از او با موضوع مجبور کردن یک دانشجوی دختر به رابطه جنسی برای گرفتن نمره قبولی در دهه ۱۹۹۰، تا زمان نامعلوم از تدریس و عضویت در هیئت‌علمی […]

به گزارش نیویورک‌پست، محمدجعفر محلاتی، روحانی شیعه، سفیر پیشین جمهوری اسلامی در سازمان ملل و استاد موسسه آموزشی اوبرلین در ایالت اوهایو آمریکا، به دلیل طرح شکایتی از او با موضوع مجبور کردن یک دانشجوی دختر به رابطه جنسی برای گرفتن نمره قبولی در دهه ۱۹۹۰، تا زمان نامعلوم از تدریس و عضویت در هیئت‌علمی این دانشکده محروم شد. محلاتی در نوامبر ۲۰۲۳ به دلیل حمایت از گروه حماس و دفاع از ایده جمهوری اسلامی برای نابودی اسرائیل، در مظان اتهام قرار گرفت و تحقیقات دولت فدرال درباره او آغاز شد. او اکنون پس از ثبت شکایتی به دلیل سوءاستفاده جنسی از شاگردانش در دهه‌های گذشته، به مرخصی اداری تا مدت نامعلوم فرستاده و نامش از وب‌سایت کالج اوبرلین پاک شده است. دیپلمات سابق جمهوری اسلامی که ۷۱ سال دارد، از سال ۱۹۸۸ تا ۱۹۸۹ به مدت یک‌ سال سفیر جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد بود و در بخش مطالعات خاورمیانه و شمال آفریقا در کالج اوبرلین تدریس می‌کرد.
تعلیق محلاتی پس از آن صورت گرفت که اسناد دادگاهی مربوط به دهه ۱۹۹۰ نشان داد او زمانی که استادیار دانشگاه کلمبیا بود، متهم شد در ازای رابطه جنسی با یک دانشجو که ۱۱ سال از او کوچک‌تر بود، به او نمره قبولی داده است. مدارکی که میدل‌ایست فوروم برای نیویورک‌پست ارسال کرد، نشان می‌دهد که مقام‌های دانشگاه کلمبیا و محمدجعفر محلاتی در سال ۱۹۹۷ این اتهاما‌ت را رده کردند و این شکایت را جعلی و غیرواقعی خواندند.  
این دانشجو که آن زمان ۳۲ سال داشت و یک زن مسیحی فلسطینی است، می‌گوید با محلاتی که آن زمان فردی متاهل و ۴۳ ساله بود و پسری جوان داشت، اولین‌ بار در سپتامبر ۱۹۹۵ برای تحقیق در رشته مطالعات خاورمیانه ملاقات کرد. او مدعی شد محلاتی به بهانه مصاحبه به عنوان دستیار پژوهشی، او را به خانه‌اش دعوت کرد و بارها با او رابطه‌ جنسی داشت و در ازای این روابط که گفته می‌شود در محل کار محلاتی و منزل شخصی او در منهتن به مدت ۱۵ ماه تکرار شدند، به او نمره قبولی داده است.
بر اساس این شکایت، محمدجعفر محلاتی این زن را تهدید کرده بود که اگر ساکت نماند و اعتراض کند، از دادن نمره قبولی به او خودداری می‌کند. سوابق دادگاه نیز نشان می‌دهد که محلاتی تلاش کرده بود با سوءاستفاده از حکم «مشاور ویژه در امور سیاسی» که در تاریخ اول دسامبر ۱۹۹۷ از سوی نماینده بعدی جمهوری اسلامی در سازمان ملل برای او صادر شد، برای خود در این پرونده مصونیت دیپلماتیک و قضایی به دست آورد. اکنون کالج اوبرلین تحت تحقیقات و بازرسی وزارت آموزش دولت فدرال آمریکا قرار دارد؛ زیرا طی چندماه اخیر با شکایت‌هایی مبنی بر زیر پا گذاشتن حقوق مدنی دانشجویان یهودی به دلیل اجازه دادن به محلاتی برای تدریس و اعتبار دادن به مقالات ضداسرائیلی مواجه است. آندریا سیماکیس، سخنگوی این کالج، به نیویورک‌پست گفت که محمدجعفر محلاتی در تاریخ ۲۸ نوامبر ۲۰۲۳ به مرخصی فرستاده شد، اما مشخص نیست این دانشکده دقیقا چه زمان از پرونده اخلاقی محلاتی در دهه ۱۹۹۰ مطلع شده است.
سیماکیس می‌افزاید: «ما تمام اتهام‌های مربوط به آزار و اذیت و آزار جنسی را بسیار جدی می‌گیریم. ما کسی را که بدانیم سابقه آزار جنسی یک دانشجو، همکار یا کارمند را داشته باشد، به‌عنوان عضو هیئت‌علمی استخدام نمی‌کنیم.»
بنا بر این گزارش، تحقیقات تحقیقات پلیس فدرال از محلاتی در پاییز ۲۰۲۳ آغاز شد؛ زمانی که دفتر حقوق مدنی وزارت آموزش فاش کرد به عنوان بخشی از تحقیقات گسترده‌تر درباره یهودی‌ستیزی، در حال بررسی شکایتی است که نشان می‌دهد او به دانشجویان در اوبرلین «حمایت از حماس و تروریسم» را آموزش می‌دهد.
پرونده این تحقیقات با موضوع حمایت از تروریسم که ۲۹ سپتامبر باز شد، به دلیل شکایتی صورت گرفت که ملیسا لاندا، فارغ‌التحصیل کالج اوبرلین، در سال ۲۰۱۹ مطرح کرد. لاندا که در سال ۱۹۸۶ از اوبرلین فارغ التحصیل شده، رئیس یک سازمان غیرانتفاعی است که برای پایان دادن به یهودستیزی تلاش می‌کند. او پرونده‌ای از وقایع ضد‌یهودی و ضداسرائیلی بین سال‌های ۲۰۱۴ و ۲۰۱۷ را به وزارت آموزش ایالات متحده ارسال کرد؛ از جمله اینکه محلاتی سال ۲۰۱۶ در کلاس‌هایش به دانشجویان گفته که «اسرائیل یک کشور استعمارگر و یک دولت آپارتاید است». با این حال کالج اوبرلین ماه نوامبر اعلام کرد که از یهودستیزی متنفر است و درباره محلاتی گفت: «محلاتی اعلام کرد که به حق همه مردم برای زندگی در صلح معتقد است و راه‌حل دو دولتی را که به مردم اسرائیل و فلسطین اجازه می‌دهد همزیستی مسالمت‌آمیز داشته باشند، تایید می‌کند.»
پیش از این، گروهی از فعالان حقوق‌بشر ایرانی و آمریکایی طی سه سال اخیر با راه‌اندازی یک کارزار خواستار محاکمه و بازداشت محلاتی شده بودند؛ زیرا طبق شواهدی که سازمان عفو بین‌الملل جمع‌آوری کرده، او علاوه بر یهودستیزی و بهائی‌ستیزی، در زمان اعدام‌های گروهی سال ۱۳۶۷ هم در جایگاه نماینده دائمی جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد، در زیر سوال بردن گزارش‌های معتبر گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران و تضعیف واکنش سازمان ملل، نقش فعالی ایفا کرده است.
محلاتی آذر ۱۳۶۷ (دسامبر ۱۹۸۸) در جلسه‌ای با گزارشگر سازمان ملل، گزارش‌های مربوط به اعدام‌های گروهی را رد کرد و آن‌ها را با جنگ ایران و عراق مرتبط دانست. او ۹ اسفند ۱۳۶۷ (۲۸ فوریه ۱۹۸۹) هم در نامه‌ای به عفو بین‌الملل مجددا «وجود هرگونه اعدام سیاسی در ایران» را تکذیب کرد و گفت که اعدام‌شدگان اعتراف کرده‌اند در کشتار ۴۰ هزار ایرانی در طول جنگ نقش داشته‌اند.
نیویورک‌پست می‌گوید اقدام دانشگاه اوبرلین برای تعلیق محلاتی در بحبوحه خشم فزاینده از شکست دانشگاه‌های آمریکا در مقابله با یهودی‌ستیزی، پس از قتل‌عام هزار و ۲۰۰ اسرائیلی در حمله روز ۷ اکتبر «گروه حماس» صورت گرفته است. جیم بنکس و ویرجینیا فاکس، دو عضو مجلس نمایندگان آمریکا، پیش‌تر در پاییز ۲۰۲۲ با ارسال نامه‌ای به رئیس کالج اوبرلین در ایالت اوهایو، خواستار تحقیق درباره ارتباط محلاتی، استاد مطالعات اسلامی این کالج، با حکومت جمهوری اسلامی و نقش او در اعدام‌های سال ۶۷ شده بودند.