ظهور ویروسی کشنده‌تر از کرونا

گروه علمی: سازمان جهانی بهداشت (WHO)، اخیراً بر فوریت کسب آمادگی جهانی در برابر یک بیماری همه‌گیر جدید، به نام «بیماری X» تأکید کرد. تدروس آدهانوم گبریسوس، مدیر کل سازمان جهانی بهداشت، از کشورهای سراسر جهان خواست با امضای پیمان‌نامه‌ای در خصوص مقابله با این همه‌گیری نوظهور، آمادگی لازم برای مواجهه با بیماری مرگبار X، […]

گروه علمی: سازمان جهانی بهداشت (WHO)، اخیراً بر فوریت کسب آمادگی جهانی در برابر یک بیماری همه‌گیر جدید، به نام «بیماری X» تأکید کرد. تدروس آدهانوم گبریسوس، مدیر کل سازمان جهانی بهداشت، از کشورهای سراسر جهان خواست با امضای پیمان‌نامه‌ای در خصوص مقابله با این همه‌گیری نوظهور، آمادگی لازم برای مواجهه با بیماری مرگبار X، که می‌تواند ۲۰ برابر کشنده‌تر از کووید-۱۹ باشد، را کسب کنند.

«بیماری X» چیست؟
بیماری X یک بیماری خاص نیست، بلکه نام یک ویروس بالقوه مشابه کووید-۱۹ است. X ممکن است یک پاتوژن جدید، یک ویروس، یک باکتری یا یک قارچ باشد که فعلاً درمان شناخته‌شده‌ای ندارد. سازمان جهانی بهداشت این بیماری ناشناخته را در میان کووید-۱۹، ابولا، تب لاسا، سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS)، نیپا و زیکا که قبلاً باعث مرگ و میر گسترده در طول شیوع خود شده‌اند، دسته‌بندی کرده است.

مفهوم «بیماری X» به احتمال وجود یک پاتوژن مجهول در آینده اشاره دارد که می‌تواند باعث شیوع شدید بیماری در سطح جهانی شود. شبیه چیزی که در سال ۲۰۱۹ با آن مواجه بودیم و SARS-CoV-۲ یا عامل بیماری کرونا به طور ناگهانی از شهر ووهان چین در سراسر جهان منتشر شد. به گفته کارشناسان، با توجه به اینکه ویروس کووید هنوز به قوت خود باقی است، پیش‌بینی یک بیماری همه‌گیر جدید، نگرانی‌های جدی را در سراسر جهان ایجاد می‌کند.
به عبارت دیگر سازمان جهانی بهداشت این اصطلاح را به طور رسمی و در سال ۲۰۱۸، به یک پاتوژن مجهول در آینده که پتانسیل شروع یک اپیدمی شدید جهانی را دارد، اختصاص داده است. به باور محققان، بیماری X ممکن است ۲۰ برابر کشنده‌تر از کووید-۱۹ باشد.

مدیر سازمان جهانی بهداشت با صحبت در خصوص اقدامات پیشگیرانه‌ای که کشورها می‌توانند در حال حاضر برای مقابله با این پاتوژن مرموز و ایجاد بیماری همه‌گیر انجام دهند، بر اهمیت همکاری بین‌المللی تأکید کرد. پیمان‌نامه پیشنهادی توسط این سازمان، با هدف تقویت واکنش بین‌المللی، اطمینان از اشتراک به موقع اطلاعات، دسترسی به واکسن‌ها و درمان‌ها و افزایش شفافیت در صورت شیوع بیماری است.

مقابله مؤثر با بیماری X، کشورها را ملزم به تمرکز بر نظارت و سیستم‌های تشخیص زودهنگام بیماری‌ها می‌کند که شامل: توانمندسازی قابلیت‌های آزمایشگاهی، پالایش دسترسی و پردازش داده‌ها، حمایت از تحقیقات برای اختراع ابزارهای تشخیصی، درمان‌ها و واکسن‌ها می‌شود.سازمان جهانی بهداشت همواره در تلاش است که خود را با منابع لازم برای شناسایی و توقف بیماری‌ها قبل از اینکه به همه‌گیری تبدیل شوند، آماده کند.