جان دوباره بر تار و پود ریسباف
کارخانه ریسباف دومین کارخانه ریسندگی اصفهان بود و این امتیاز را داشت که اولین محصول کار و سرمایه جمعی مردم اصفهان بود. اگر کارخانه وطن حاصل ریسکپذیری یا جسارت فضلالله دهش بود، این کارخانه حاصل برنامهریزی و سرمایهگذاری عده زیادی از مردم شهر بود. این اثر ملی که از نظر تاریخ صنعتی شدن کشور اهمیت […]
کارخانه ریسباف دومین کارخانه ریسندگی اصفهان بود و این امتیاز را داشت که اولین محصول کار و سرمایه جمعی مردم اصفهان بود. اگر کارخانه وطن حاصل ریسکپذیری یا جسارت فضلالله دهش بود، این کارخانه حاصل برنامهریزی و سرمایهگذاری عده زیادی از مردم شهر بود. این اثر ملی که از نظر تاریخ صنعتی شدن کشور اهمیت بسیار دارد و نیز با توجه به این بنای زیبا توسط معماران آلمانی متأثر از سبک پتر بهرنس میباشد. شرایطی که در آن کارخانه ریسباف راهاندازی شد نیز حائز اهمیت است. موضوعی که در برپایی شرکتهای بزرگ در اصفهان بیتاثیر نبود، مسافرت رضاشاه به این شهر در آبان ۱۳۱۱ و ملاقات وی با سرمایهداران و تجار شهر بود. وی آنان را تشویق کرد که سرمایه خود را در قالب شرکت به کار تولیدی وارد کنند.او رضا افشار، حاکم اصفهان را نیز موظف به مدیریت کار کرد. میتوان تصور کرد اطاعت امر حاکمی مانند رضاشاه بیش از جنبههای اقتصادی اعیان شهر را به تلاش وادار کرده و مدیران شهر، خصوصاً حکمران را به تکاپوی اضطرابآوری انداخته باشد. هم شخصیت حاکم اصفهان و هم دستور رضاشاهی باعث شد تجار با هول و هراس گرد یکدیگر نشسته و قرار شد هر کس هر چه دارد بر دایره بریزد! دستورشاهی و فضای اداره حکومتی، تجار را دست به جیب کرد. قرار شد معلوم شود هر کس چقدر میپردازد؛ که یکسوم آن را فوراً و دو ثلث بقیه را بعداً ادا کند. جلسهای که تشکیل شد پولی در حدود سیصد و شصت هزار تومان جمع شد. برای نام شرکت از دو کلمه «ریسندگی» و «بافندگی» اجزای اول را کنار هم نهاده و «ریسباف» را ساختند. در همان جلسه سیدجواد کسایی که جزو اعضای اتاق بازرگانی اصفهان نیز بود و بعدها به ریاست این اتاق برگزیده شد به مدیریت عامل شرکت انتخاب شد. انتخابی که بعدها معلوم شد بسیار بجا بودهاست. پشتکار و کاردانی کسایی موجب شد ریسباف خیلی زود در محور خیابان چهارباغ بالا سرپا شده و به مرحله سوددهی برسد. امری که بسان یک دایره تشدیدکننده، تشکیل دیگر شرکتها و هجوم سرمایهها به صنعت نساجی را باعث شد. کارخانه ریسباف در زمینه تولید ریسمان نخی، پارچه پنبهای و نیز پارچه پشمی فعالیت خود را آغاز کرد. چنانکه شیوه کارخانههای نساجی است، ابتدا بقچههای ریسمان کارخانه به بازار آمد. سرانجام نیز در آذر ۱۳۱۳ طی جشنی قسمت بافندگی پنبه و پشم کارخانه راهاندازی و کارخانه به تولید پارچههای نخی و پشمی مشغول شد. مدتی بعد تولید پتو نیز در برنامه کارخانه قرار گرفت.
طی سالهای اخیر اخبار ضد و نقیضی از این مچموعه قدیمی به گوش می رسید که حاکی از روند به سامان و گاه بی سامانی ریسبافی می داد که روزگاری محل کار و خدمت بسیاری از کارگران کلانشهر اصفهان بود. تا اینکه در این روزهای قرن ۱۵ خبر به گوش رسید که حاکی از انعقاد تفاهمنامه میان سازمان جهانی گردشگری و وزارت میراث فرهنگی، مرکز بینالمللی همگرایی صنایعدستی در مجموعه عظیم کارخانه ریسباف اصفهان می داد.
در این خبر که به نقل از اداره امور فرهنگی و روابط عمومی ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اصفهان است، عنوان شده با انعقاد این تفاهمنامه، مرکز بینالمللی صنایعدستی در محل مجموعه عظیم ریسباف تأسیس و به مرکزی برای حضور هنرمندان از کشورهای مختلف جهان تبدیل خواهد شد و هنرمندان بینالمللی با هدف توسعه، ترویج و تحقیقات کاربردی در حوزه صنایعدستی کشورهای مختلف در این مجموعه به فعالیت خواهند پرداخت.
کرم زاده تصریح کرد: تأسیس این مرکز بینالمللی با موضوع توسعه، ترویج و تحقیقات کاربردی صنایعدستی، توسط ایران پیشنهاد شد و پس از بررسی در سازمان گردشگری ملل متحد در کمیسیون مشترک آسیا نیز بررسی ودر نهایت از سوی دبیرکل این سازمان، اهمیت این موضوع بهعنوان یک اقدام مهم و مبتکرانه از سوی ایران، معرفی و به دنبال آن تفاهمنامه بین سازمان گردشگری ملل متحد و وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، منعقد میشود.
امید است با تصمیمات به خردانه شاهد طرقی و درخشش این بنای تاریخی و فاخر که همچون نگینی در شهر تاریخی اصفهان رخ نمایی می کند باشیم و این تفاهم نامه در حد خبر باقی نماند.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰