راهاندازی ایمیل بومی برای ارتباط بین دولت و شهروندان
رئیس سازمان فناوری اطلاعات با اشاره به راهاندازی پست الکترونیکی احرازشده بومی گفت: شهروندان برای دریافت اطلاعات و برقراری ارتباط با دولت به ابزار امن و تاییدشده نیاز دارند و همین مسئله نیاز به راهاندازی ایمیل رسمی را بیش از گذشته ضرورت بخشید.
به گزارش ایسنا، امیر ناظمی در مراسم «رونمایی از سامانه سروا (بازارچه خدمات الکترونیکی) و پست الکترونیکی احرازشده بومی» که امروز توسط سازمان فناوری اطلاعات و به صورت آنلاین برگزار شد، امیر ناظمی بیان کرد: در کشور ما هر کدام از دستگاهها مسئولیت دارند تا سرویس و خدمات دولتی خود را به خدمات الکترونیکی تبدیل کنند. تنها مسئولیت سازمان فناوری اطلاعات نیز فراهم کردن زیرساختهای مورد نیاز برای این کار است.
وی ادامه داد: زمانی که درباره زیرساخت صحبت میکنیم، مسئله صرفا زیرساخت فیزیکی نیست، اگرچه زیرساخت فیزیکی مانند مرکز ملی تبادل اطلاعات و مراکز داده دولت الکترونیک نیز جزو آن است. در لایه خدمات، مجموعهای از خدمات به عنوان خدمات پایهای از جمله خدمات احراز هویت مورد نیاز است که به طور مثال خدمت احراز هویت شاهکار پیش از این در دسترس قرار گرفته است.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه تا کنون بیش از ۱۰۰۰ خدمت دولتی الکترونیکی شده است، افزود: این خدمات بهصورت API ارائه شده و توسط دستگاههای دولتی مورد استفاده قرار میگیرد. بخشی از این خدمات روی یک سکوی جداگانه به نام «سروا» به بخش خصوصی و کسبوکار نیز ارائه میشود.
ناظمی با بیان این که دسترسی به API دو کارکرد مهم دارد، گفت: کارکرد اول این است که کسبوکارها بهعنوان استفادهکنندگان خدمات بتوانند خدمات بهتری به شهروندان ارائه دهند. بسیاری از این خدمات بر اساس شرایط روز طراحی میشود، مانند شناسایی افراد مبتلا به کرونا که سرویس مربوط به آن از سال گذشته روی سروا ارائه شده است.
کسبوکارها میانجی بین خدمات دولتی و شهروندان میشوند
وی درباره دومین کارکرد سراوا اظهار کرد: بازارچه API سکوی سروا، اجازه میدهد شرکتها و استارتآپها بهعنوان میانجی بین خدمات دولتی عمل کنند و به شهروندان این امکان را میدهند که برخی از خدمات دولتی را از یک اپلیکیشن خصوصی دریافت کنند. در این شرایط شهروند مختار است خدمات را از دولت بهصورت مستقیم یا از اپلیکیشن واسط دریافت کند. سکوی سروا بر اساس این منطق ایجاد شده است.
رئیس سازمان فناوری اطلاعات با بیان اینکه روی سکوی سروا دو نوع خدمت ارائه میشود، گفت: خدماتی که استفادهکننده آن کسبوکارها هستند و خدماتی که به شهروندان ارائه میشود و کسبوکار به عنوان واسط عمل میکند. این سکو سال گذشته به دلیل شیوع کرونا با استقبال خوبی از سوی کسبوکارها مواجه شد.
ناظمی در پاسخ به اینکه رونمایی از سامانه سراوا با آنچه دو سال قبل رونمایی شد چه تفاوتی دارد، بیان کرد: سامانه سروا دو سال قبل رونمایی شد و ماهانه ۲۰ تا ۳۰ میلیون تراکنش در بستر آن انجام میشود. سرویسی که امروز رونمایی شد، بازارچه API نام دارد تا کسبوکارها بتواند از آن استفاده کنند.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره پست الکترونیکی احرازشده بومی نیز بیان کرد: شهروندان برای دریافت اطلاعات و برقراری ارتباط با دولت به ابزار امن و تاییدشده نیاز دارند و همین مسئله نیاز به راهاندازی ایمیل رسمی را بیش از گذشته ضرورت بخشید.
ناظمی با بیان اینکه وظیفه سازمان فناوری اطلاعات، ایجاد زیرساخت است، خاطرنشان کرد: برای الزام استفاده دستگاهها از این زیرساخت دو راه وجود دارد. یک راه، سیاست بالا به پایین است که به مصوبات دولتی و ابلاغیه برای اجبار به استفاده مربوط میشود و دومین راهحل کمک رسانهها است تا بتواند این مسئله را به یک مطالبه عمومی که از سوی شهروندان مطرح میشود، تبدیل کنند.
ارتباط رایگان شهروندان با دولت با ایمیل بومی
در این مراسم همچنین بهنام ولیزاده -معاون دولت الکترونیکی سازمان فناوری اطلاعات- درباره پست الکترونیکی احرازشده بومی» برای ارتباط با دولت الکترونیکی گفت: یکی از کانالهایی که در سامانه پیام ایران به عنوان کانالی برای ارتباط مردم با دولت در نظر گرفته شده، ایمیل ایمیل بومی و تاییدشده بود.
وی ادامه داد: پیش از این ایمیل «ایران» به عنوان کانال ارتباطی مردم با دولت در نظر گرفته شده بود که توسعه نیافت اما هماکنون با تغییرات انجامشده، ایمیل IRAN.IR را به یک ایمیل احراز هویتشده تبدیل کردهایم تا به شهروندان بتوانند به صورت رایگان از طریق آن با دولت ارتباط برقرار کنند.
معاون دولت الکترونیکی سازمان فناوری اطلاعات ایران با بیان اینکه این ایمیل داخلی از طریق کد ملی و اطلاعات موبایل و اطلاعات هویتی ثبت احوال به صورت آنلاین چک قابل احراز و شناسایی است، افزود: پس از گذر از این مراحل، ایمیلی ساخته شود که صاحب آن مشخص است و اگر آن را به دستگاه دولتی ارائه دهند دستگاه او را به عنوان فرد احراز هویت شده قبول میکند.
ولیزاده با بیان اینکه پشت این ایمیل، سرویس کد ملی و ثبت احوال قرار دارد و از این جهت حائز اهمیت است، گفت: به این ترتیب دستگاههای ارائهدهنده خدمات دولت الکترونیک، تنها با وارد کردن کد ملی فرد و بدون نیاز به نام کاربری وی، میتوانند موضوعات مورد نظر خود را به کارتابل کاربر، ایمیل کنند.
وی با تاکید بر اینکه ایمیل بومی با سامانه «پیام ایران» که چند روز پیش راهاندازی شد، به صورت متمرکز فعالیت میکند، تصریح کرد: در این طرح بستر خدمتی فراهم شده که هر شهروند ایرانی بتواند یک ایمیل رسمی احراز هویت شده، داشته باشد. این ایمیل برای تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی قابل ارائه است و اشخاص حقوقی نیز با شناسه ملی احراز میشوند.
معاون دولت الکترونیکی سازمان فناوری اطلاعات خاطرنشان کرد: برای ۸۱ دستگاه اجرایی نیز یک ایمیل دستگاهی ایجاد کرده ایم که شهروندان میتوانند از داخل پست الکترونیکی بومی خود و با جستوجوی نام دستگاه به دستگاههای مربوطه ایمیل ارسال کنند.
دریافت خدمات دولتی در یک ویترین در اختیار کسبوکارها
همچنین پیام مصور -مدیر پروژه «سروا»- در آیین رونمایی از بازارچه API که روی این سامانه توسعه داده شده است، گفت: بازارچه الکترونیکی این سامانه مانند بازارهای اپلیکیشنهای موبایلی عمل میکند و امکان دریافت تمامی خدمات دولتی را در یک ویترین در اختیار کسبوکارها، توسعهدهندگان برنامههای نرمافزاری و اپلیکیشنها قرار میدهد.
وی با بیان اینکه در این پلتفرم، دسترسی به رابط نرمافزاری API همه دستگاهها در اختیار کسبوکارها قرار دارد، ادامه داد: تا پیش از این هر سرویسدهنده خدمت الکترونیکی باید محیطی فراهم میکرد که API خود را در اختیار توسعهدهندگان و سرویسدهندگان قرار میداد، این سرویس تکمنظوره روی یک سایت قرار میگرفت و با جستجو در اینترنت ممکن بود بتوان آن را پیدا کرد.
مدیر پروژه سروا ادامه داد: اما هماکنون با راهاندازی بازارچه خدمات «سروا» شرایطی فراهم شده تا تمام خدمات روی بستری یکپارچه، بارگزاری و به عنوان ویترین در اختیار توسعهدهندگان و سازندگان اپلیکیشنهای مختلف قرار بگیرد. صاحبان کسبوکارها و شهروندان عادی میتوانند جرئیات خدمتهای ارائه شده را ببینند و از آن برای تولید خدمت جدید استفاده کنند.
مصور اظهار کرد: این سامانه شرایطی را فراهم میکند تا دیتایی که مردم تولید کردهاند و توسط دولت جمعآوری شده، برای خدمات دهی کسب وکارها مطابق با اهداف دولت الکترونیکی، دوباره به مردم و کسبوکارها ارائه شود. تفاوت اصلی بازارچه API با نمونههای قبلی آن این است که تمام سرویسها در یک کانال و پنجره واحد تجمیع شده و زمانی که یک توسعهدهنده نرمافزار به آن مراجعه میکند با چندین API مواجه میشود که میتواند با خلاقیتی که دارد، سرویسهای ارزش افزوده جدیدی تولید کنند.
وی ادامه داد: حتما مشابه این سرویس قبلا تولید شده اما نقطه تمایز این سرویس این است که توسط وزارت ارتباطات و سازمان فناوری اطلاعات ارائه میشود و سندیت و استنادپذیری آن به دلیل احراز هویت شدن دیتایی که تبادل میشود کاملا قابل استناد کشوری است.
مدیر پروژه سروا با بیان اینکه یک برنامهنویس میتواند با ترکیب دادههای ثبت احوال و شرکت پست، خدمتی جدید خلق کند، افزود: برنامهنویسها پس از تولید برنامه خود باید دنبال مشتری و متقاضی برگردند تا آن را ارائه بدهند اما در این بازارچه با بارگزاری سرویس، تمامی توسعهدهندگان میتوانند در لحظه سرویس جدید را ببیند. این قابلیت وجود دارد که کاربران به این سرویسها امتیاز بدهند تا توسعهدهنده این سرویس با بررسی امتیازها و نظرات کاربران، سرویس خود را ارتقا دهد و مشکلات آن را حل کند.
انتهای پیام
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0