تحلیل گران یاری کنید تا من سهامداری کنم!

وحید حاج سعیدی در یادداشتی نوشت: داشتن آگاهی در انجام هر کاری به ویژه امورات اقتصادی یک باید و ضرورت است. در بسیاری از کشور های دنیا آموزش مفاهیم اقتصادی از همان سنین کودکی آغاز می شود. اما با وجود اهمیت دانش اقتصادی متاسفانه در نظام آموزشی کشور سر فصلی با این عنوان یا عناوین […]

وحید حاج سعیدی در یادداشتی نوشت: داشتن آگاهی در انجام هر کاری به ویژه امورات اقتصادی یک باید و ضرورت است. در بسیاری از کشور های دنیا آموزش مفاهیم اقتصادی از همان سنین کودکی آغاز می شود. اما با وجود اهمیت دانش اقتصادی متاسفانه در نظام آموزشی کشور سر فصلی با این عنوان یا عناوین مشابه نظیر سرمایه گذاری، پس انداز، کسب و کار، استارت آپ و یا حتی آموزش مفاهیم اولیه اقتصادی دیده نمی شود.

به دلیل همین بیگانگی از قواعد و قوانین اقتصاد گاهی اوقات شاهد بروز نوسانات اقتصادی شدید و یا کمبود برخی کالا ها در بازار می شویم که در مواردی باعث بروز لطمات اقتصادی جبران ناپذیر می شوند. در چنین شرایطی که قلت دانش اقتصادی بعضاً باعث بروز ضرر و زیان خود و سایرین می شود، عده ای بی مهابا وارد امورات اقتصادی پر ریسک می شوند و اندک سرمایه خود را به خطر می اندازند. یکی از این فعالیت های پر ریسک بازار بورس است که ورود به آن نیازمند فاکتورهای متعددی است. در واقع برخی افراد با مشاهده لینک هایی نظیر  «بورس، شغل دوم درآمد اول» ، «با ما یکشبه بورس باز شوید»، «آموزش بورس در سه جلسه» و … در فضای مجازی جو گیر شده و بی مهابا وارد این عرصه می شوند و تمام دارایی خود را در این مسیر سرمایه گذاری می کنند. بماند که حتی عده ای خود را ملزم به شرکت در این اندک جلسات و کلاس ها هم نمی بینند!

بر همین پیوست شاهد هستیم که هر از گاهی ملت مه جا صحبت از خرید و فروش در بازار بورس می کنند و در تاکسی و صف نانوایی و کلاس مدرسه و …. همه به تجزیه و تحلیل و ارائه نظرات کارشناسی می پردازند. این هیجان کاذب رسانه ها را وارد این بازی کرده و سایت ها، کانال ها و اخبار و رسانه ها رشد های خیره کننده بورس را پوشش می دهند و همین ها کافیست تا افراد سراسیمه به سمت معامله کردن و کسب سود در بورس رهسپار شوند؛ اما این انتهای ماجرا نیست.

در واقع باید اذعان داشت بازار بورس برخلاف بازارهای دیگر سرمایه گذاری در کشور یک بازاز فنی است که اگر بدون آگاهی و حداقل دانش اقتصادی، وارد آن شوید و تصمیم اشتباهی بگیرید ممکن است بخش زیادی یا حتی کل سرمایه خود را از دست بدهید. پس کسب دانش و مهارت در این بازار نقشی اساسی و پر رنگ دارد. در حوزه آموزش سرمایه گذاری موسسات و آموزشگاه های فراوانی در سطح کشور در حال ارائه خدمات گوناگون هستند که معمولا توفیق چندانی در این حوزه به دست نیاورده اند چرا که افراد حوصله گوش کردن به مباحث علمی و اقتصادی ندارند و فقط دوست دارند سهامی را بخرند که روز به روز به دارایی شان افزوده شود.

در چنین شرایطی باید به افراد توصیه کرد حال که توان، فرصت، حوصله و ظرفیت آموزش فنی در خصوص حوزه بورس را ندارند، دستکم از تجارب استاتید این حوزه به ویژه تحلیل گران با دانش استفاده کنند.

تحلیلگران با بررسی بازار، صنایع و صورت‌های مالی شرکت‌ها و دانشی که ماحصل تحصیل و تجربه است، به مشتریان خود درباره «خرید»، «نگهداری» یا «فروش» سهام شرکت‌ها پیشنهادهایی می‌دهند. در واقع، بر خلاف‌ آنچه ممکن است تصور کرده باشید، تحلیلگران تنها به مشتریان خود درباره خرید و فروش سهام توصیه نمی‌کنند، بلکه درباره خرید یا صبرکردن و نگهداری سهام نیز آنها را راهنمایی می‌کنند.

در انتخاب اساتید تحلیل گر بیش از هرچیز رزومه عملیاتی فرد بایستی مدنظر قرار گیرد. تجربه بالای آکادمیک و نوشتن ده ها مقاله در حوزه بازار سرمایه در نشریات مختلف یقیناً سنجه مناسبی برای رتبه بندی اساتید بورسی نیست. حضور در شرکت ها و نهادهای مالی معتبر بازار سرمایه از طرفی و توانایی ارائه و انتقال مطالب آموزشی از سوی دیگر در کیفیت برگزاری کلاس های آموزشی به شدت تاثیرگذار است.

در ضمن باید اشاره کرد بسیاری از تحلیلگران بازار سرمایه از لحاظ عملیاتی بسیار قوی و حرفه ای اما در ارائه مفاهیم و انتقال تجربیات توان کافی را ندارند. انتخاب تحلیل گر با دانش که بتواند به افراد در تصمیم گیری ها حیایت کمک کند بسیار مهم است .

در پایان توصیه می شود افراد قبل از ورود به حوزه بورس در ابتدا نسبت به شناسایی نوع پول خود اقدام کنند و از ورود به بورس با پول ترسو یا با ریسک بالا، پول حاصل از فروش دارایی و مایملک و وام بانکی خودداری کنند. در ادامه توصیه می شود افراد قبل از ورود به این مقوله اقتصادی مختصری با بورس و مفاهیم بورس آشنایی پیدا کنند و برای انجام کلیه امورات بورسی حتما از یک یا چند تحلیل گر با شناسنامه و دارای رزومه کمک بگیرند.